Θα ξεπεράσουν το 40% οι χαμένες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο
Το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και τα μισά από αυτά που λειτουργούν εποχικά είναι ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο καθώς, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις βαριές συνέπειες της πανδημίας.
Παράλληλα η εκτίμηση του κλάδου που συνυπολογίζει τις απώλειες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αλλά και τις μελλοντικές –καθώς οι κανονικές συνθήκες μετακινήσεων, αναψυχής και τουρισμού δεν πρόκειται να αποκατασταθούν πλήρως στο ορατό μέλλον– είναι ότι θα αγγίξουν τα 4,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία ακόμη και των επιχειρήσεων που θα κατορθώσουν να αποφύγουν το λουκέτο. Η μείωση της απασχόλησης μετά την πανδημία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το πρωτόγνωρο 42%!
Ζητούν πρόνοια και σχέδιο
Σε αυτό το πλαίσιο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ζητεί άμεση πρόνοια της πολιτείας σε πέντε τομείς (υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη, φορολογικά, εργασιακά, τραπεζικές ρυθμίσεις, επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα) και σε επόμενο στάδιο την εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που θα επιτρέψει την «ολική επαναφορά».
Πιο αναλυτικά, στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).
Σχετικά με τον τζίρο, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μ.ό. 56,1%.
Τζίρος και εργασία
Η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό εκτιμάται σε 1,2 δισ. για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ.
Πολύ δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για την απασχόληση, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 40% στο 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και το 41,5% στο 65,4% των μονάδων εποχικής λειτουργίας. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.
Ακόμη, το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μ.ό. στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα, 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 1,79 δισ. ευρώ.