Δρματικές εξελίξεις έχουμε στην Αλβανία μετά από τις σφοδρές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος Ράμα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύτηκαν από «εκρήξεις» βίας, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τελεσίγραφο στα Τίρανα, απευθυνόμενη τόσο στην κυβέρνηση Ράμα όσο και στην αντιπολίτευση, προειδοποιώντας για επικείμενο «εμφύλιο πόλεμο» και ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Η Δύση, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης της αποσταθεροποίησης στην Αλβανία και βρίσκεται σε ετοιμότητα για επέμβαση.
Το σκηνικό θυμίζει τις ταραχές του 1997 και τη γενικότερη κατάσταση εκείνης της εποχής στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια επέμβαση της Δύσης στην περιοχή, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίση και επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς διαχρονικά τέτοιες καταστάσεις επηρεάζουν όλες τις Βαλκανικές χώρες.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβίβασε έμμεσο μήνυμα, ότι η ΕΕ θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας.
Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, όπου τα κόμματα έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κρίση.
Μετά από έντονα μηνύματα που απευθύνθηκαν σε όλους τους πολιτικούς, τόσο στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, η ΕΕ χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου ότι η χώρα μας είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου.
Αυτή η προειδοποίηση έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη και επικίνδυνη στην Αλβανία.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταγιάνι.
Με αυτό το έντονο μήνυμα προειδοποιεί όλους τους Αλβανούς πολιτικούς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια δυναμική αντιμετώπιση, γιατί ειδικές υπηρεσίες ενδέχεται να προκαλέσουν χάος στη χώρα.
Το μήνυμα Ταγιάνι έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την άφιξη 7 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους παρότρυναν να βρουν λύση το συντομότερο δυνατόν, και όχι να εμβαθύνουν περισσότερο την κρίση.
Ωστόσο, τα κόμματα συνεχίζουν να παίζουν ‘πινγκ πονγκ’ με κατηγορίες αρνούμενα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να σώσουν την Αλβανία από την αποσταθεροποίηση.
Αυτή η κατάσταση έχουν θέσει σε κίνηση τους Ευρωπαίους που φοβούνται έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που πρόεδρος του ΕΚ έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η ΕΕ θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας, γράφει η αλβανική ‘pamfleti’.