Καθιέρωση κανόνων που θα αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη χρήση του ραδιοφωνικού φάσματος, θα διασφαλίζουν την ακώλυτη χρήση των συχνοτήτων από τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας και θα διασφαλίζουν την καλή ποιότητα του σήματος, είναι το τρίπτυχο που προτάσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στην προσπάθεια να σταματήσουν οι γκρίζες ζώνες στο ραδιοφωνικό τοπίο.
Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, να περιγράφει πως «εάν μία φορά υπήρχε αναρχία και ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο, το ραδιοφωνικό τοπίο είναι πολλαπλώς πιο άναρχο, διότι η πολιτεία επέλεξε να πολιτευτεί με την εκ των υστέρων απόδοση νόμιμης λειτουργίας, σε ήδη λειτουργούντες και άνευ άλλης προδιαγραφής ραδιοφωνικούς σταθμούς».
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς, νομίζω ότι όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο, όπου προκρίνουμε το ζήτημα της ρύθμισης, έτσι πρέπει και στα ζητήματα της ραδιοφωνίας να κρίνουμε και να προχωρήσουμε για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», ανέφερε ο κ. Παππάς και εξήγησε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση χωρίς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση χωρίς να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρήση του φάσματος, το οποίο αποτελεί σπάνιο πόρο και να διασφαλίζεται η ακώλυτη χρήση των συχνοτήτων από τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας». «Επίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπερφόρτωση του ραδιοφωνικού φάσματος, διότι έχει ήδη υπερκαλυφθεί, και για λόγους τεχνικούς και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ποιότητα εκπομπής», πρόσθεσε.
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το πρόβλημα ραδιοφωνικών σταθμών που βρίσκονται σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία του εδάφους δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν τη γεωγραφική περιοχή για την οποία έχουν αδειοδοτηθεί από ένα κέντρο εκπομπής. «Η δυνατότητα, βάσει του νόμου, να χρησιμοποιούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στις περιοχές αυτές και άλλα κέντρα, αλλά και την ίδια συχνότητα, προβλέπεται και από την άδεια και από τον νόμο. Δεν αναφέρομαι σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που έχει γίνει πλήρης αξιοποίηση του φάσματος, αλλά σε περιοχές που υπάρχει αυτό το πρόβλημα και δεν έχει αξιοποιηθεί όλο το φάσμα, υπάρχουν αρκετές συχνότητες, και μπορεί να διατεθούν κάποιες συχνότητες», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα των κενών συχνοτήτων θα το λύσει ο νέος χάρτης συχνοτήτων, για τον οποίο πολύ σύντομα θα προσληφθεί και τεχνικός σύμβουλος. «Δυστυχώς το θέμα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί εδώ και χρόνια, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ευτυχώς έχει μπει στο πακέτο της συμφωνίας με τους θεσμούς, και έτσι θα πρέπει να προχωρήσει η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών», είπε ο κ. Παππάς, ενώ για το εάν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί μεταβατικό στάδιο ώστε να χρησιμοποιούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με δυσκολίες κάλυψης τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής, τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι ο ισχύων νόμος είναι πάρα πολύ σαφής. Βεβαίως, η προσπάθεια διόρθωσης των όποιων ασαφειών, όπως έγινε με την εγκύκλιο του 2016, δεν αξιοποιήθηκε και θα δούμε περαιτέρω παρεμβάσεις».
Για το ενδεχόμενο αναστολής των προστίμων που έχουν επιβληθεί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν είναι αρμόδιο να πάρει τέτοια απόφαση.
Για τη «συχνοτική» κάλυψη ανά νομό, ο υπουργός εξήγησε ότι η θα προχωρήσει συγκρότηση χάρτη συχνοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα και η αρμόδια αρχή να ολοκληρώσει την αδειοδότηση.