Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιλήφθηκαν ότι μια βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραφε τη διαδικασία με κινητό τηλέφωνο
Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί με νέες υπερεξουσίες, έχουν ανάψει τα αίματα στην ήδη κλονισμένη πολιτική σκηνή της γειτονικής μας χώρας. Μόλις την περασμένη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου) η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε μεν, με 338 ψήφους σε σύνολο 550, το πρώτο πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος, αλλά ο Ερντογάν άρχισε να ψάχνει διαρροές και αντάρτες.
Ως απόδειξη του τεταμένου κλίματος ήρθε η νέα συνεδρίαση του τουρκικού κοινοβουλίου με θέμα το δεύτερο πακέτο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα τεθεί σε δημοψήφισμα μάλλον την άνοιξη. Η νύχτα της Τετάρτης στην Εθνοσυνέλευση ήταν επεισοδιακή. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί βασική δύναμη της αντιπολίτευσης (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP), μετέτρεψαν την αίθουσα σε… ρινγκ σπρώχνοντας το ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν βουλευτές του AKP αντιλήφθηκαν ότι μια συνάδελφός τους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραφε τη διαδικασία με το κινητό της τηλέφωνο. Η συνεδρίαση διακόπηκε με τους βουλευτές των δύο κομμάτων να ανταλλάζουν κλωτσιές και γροθιές.
Το μεν AKP έχει την υποστήριξη του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) και προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων που θα ενισχύουν τις εξουσίες του Ερντογάν.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.
Το αντιπολιτευτικό CHP και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (Halkların Demokratik Partisi, HDP) υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό της προεδρικής εξουσίας.