Όλες οι θέσεις ευθύνης θα μπορούν να στελεχώνονται και από εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά
Η τελευταία επίφαση ανεξαρτησίας της ΕΡΤ καταρρέει, με τον σχεδιασμό της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου για τον νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ. Ο έλεγχος σε όλη τη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ από την ούτως ή άλλως διορισμένη κεφαλή της ΕΡΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι πλήρης και απόλυτος.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης που εστάλη ήδη προς διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων προβλέπει μια βασική τροποποίηση: όλες οι θέσεις ευθύνης στη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ, από την ανώτερη θέση του γενικού διευθυντή ώς την κατώτερη, του προϊσταμένου τμήματος, θα μπορούν να στελεχώνονται από εξωτερικούς συνεργάτες, με ανοιχτό διαγωνισμό. Με την πρόταση αυτή τροποποιείται ο παλαιός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, που προέβλεπε ότι μόνον οι θέσεις των γενικών διευθυντών μπορούν να στελεχώνονται από στελέχη της αγοράς εκτός ΕΡΤ.
Έτσι, η διορισμένη κυβερνητική διοίκηση της ΕΡΤ θα έχει τη δυνατότητα να περιθωριοποιεί το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ και στη θέση του να διορίζει στελέχη εκτός ΕΡΤ σε θέσεις ευθύνης, συνεπώς να ελέγχει και να χειραγωγεί όλο τον διοικητικό κορμό της εταιρείας.
Μια δεύτερη «καινοτομία» του σχεδίου ΓΚΠ της ΕΡΤ είναι ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ευθύνης. Προστίθενται νέες θέσεις στις ήδη υπάρχουσες, δημιουργώντας μια «στρατιά» προϊσταμένων και διευθυντών: αναπληρωτής γενικός διευθυντής, υποδιευθυντής, συντονιστής, υπεύθυνος διοίκησης έργου, είναι μερικές από τις νέες θέσεις ευθύνης, για τις οποίες πάντως προβλέπεται και το αντίστοιχο χρηματικό επίδομα ευθύνης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι θέσεις ευθύνης που προβλέπει ο σχεδιασμός για τον ΓΚΠ προσεγγίζουν συνολικά τις 100.
Στον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος απαξιώνει το προσωπικό της ΕΡΤ, θα προβληθεί ο αντίλογος, ότι δηλαδή για την πλήρωση των θέσεων προβλέπεται διαγωνισμός. Εσωτερικός ή εξωτερικός. Άρα; Άρα, όλα καλώς καμωμένα!
Ο ανασχεδιασμός της διοικητικής δομής της ΕΡΤ, εκτός από τον υπό διαμόρφωση ΓΚΠ, περιλαμβάνει επίσης το νέο Οργανόγραμμα, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, αλλά και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος περιγράφει τις αρμοδιότητες των επιμέτρους τμημάτων. Επί αυτών, έχουν ήδη καταγραφεί σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται στις εξής:
Πλήρης υποβάθμιση της ραδιοφωνίας -σε μια προσπάθεια οριζόντιας οργάνωσης και λειτουργίας-, που όμως καταργεί τη ραδιοφωνία ως αυτοτελή πυλώνα εντός της ΕΡΤ, δηλαδή ως αυτόνομη διοικητική δομή, και μετατρέπει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε «φαντάσματα». Πέντε ραδιοφωνικές συχνότητες των πέντε ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν αντιστοιχίζονται σε ενιαίες αυτοδύναμες οργανικές μονάδες.
Απαράδεκτη ένταξη της διεύθυνσης Αθλητικών στην… Ψυχαγωγία Η αθλητική δημοσιογραφία δεν μπορεί να περιορίζεται σε… θέαμα εντασσόμενη στη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος, η οποία αφορά μη ενημερωτικό περιεχόμενο. Περιλαμβάνει δηλαδή από ταινίες, μέχρι ντοκιμαντέρ, εκπομπές για τον πολιτισμό και σειρές μυθοπλασίας. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι όσοι υπηρετούν το αθλητικό περιεχόμενο είναι δημοσιογράφοι.
Δημιουργούνται μεγάλες δεξαμενές δημοσιογράφων που θα χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής για να καλύψουν ανάγκες κατά το δοκούν και στα τρία μέσα. Οι συνέργειες πρέπει να διευκολύνονται, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται όταν χρειάζεται, και αυτό υπηρετεί η ενιαία Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης. Όμως είναι ανορθολογικό όλοι οι δημοσιογράφοι να εργάζονται χωρίς ανάθεση για όλα αδιακρίτως τα μέσα της ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ανήκουν στην ίδια Γενική Διεύθυνση αλλά με σαφώς διακριτό και καθορισμένο αντικείμενο εργασίας, ανάλογα με το μέσο που υπηρετούν (Ραδιόφωνο/Τηλεόραση/Διαδίκτυο).
Υποβαθμίζεται το διαδικτυακό περιεχόμενο εντασσόμενο σε τμήμα και όχι σε διεύθυνση, παρότι παράγει πρωτότυπο περιεχόμενο για τον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ για τα social media.
Αγγέλα Νταρζάνου