Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους αναφορικά με την πορεία τη χώρας στην μεταμνημονιακή περίοδο, κράτησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας ενώπιον βουλευτών, δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από τη κρίση, αλλά έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομιές.
Σκιαγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι αν και ο ρυθμός μεγέθυνσης τη ελληνικής οικονομίας κινείται σε καλή κατεύθυνση, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο.
«Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα. Εργατικό προσωπικό που έχει μειωθεί ποιοτικά και ποσοτικά – μετανάστευση. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια».
Ο κ. Κουτεντάκης έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα τη δόση του ενός δισ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα στερηθεί η χώρα από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αλλά θα σταλεί και ένα πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της Ελλάδας», είπε και συνέχισε: «Θα σχηματιστεί η εντύπωση ότι τώρα που το πρόγραμμα τελείωσε λοξοδρομούμε».
Και με την ευκαιρία αυτή, ο Συντονιστής του Γραφείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως τις προσλήψεις στην Γ.Γ. Εσόδων αλλά και τις επιλογές των Γ.Γ. μέσω ΑΣΕΠ. «Το να μείνουν πίσω αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μια κακή εξέλιξη», υπογράμμισε.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να μπορούν οι οικονομικές υπηρεσίες να εκτελούν τις υποχρεώσεις τους.
Αινιγματικός εμφανίστηκε και σε ότι αφορά τις συνέπειες από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπάρχουν περιπτώσεις, είπε, που εξαιτίας της εξέλιξης αυτής η απασχόληση μπορεί να αυξηθεί και άλλες που μπορεί να μειωθεί.