Περίπου 12 αμερικανικά μαχητικά F-15E της 492D «Fighter Squadron» έρχονται στην Ανδραβίδα 05-07 Μαρτίου 2018 λόγω της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2018 , ημέρες κατά τις οποίες «εντελώς συμπτωματικά» το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα «πλέει» συνοδεία ισχυρής τουρκικής μοίρας πολεμικών σκαφών για την Κύπρο .
Για αυτό και τα σενάρια της «άσκησης» από την Αεροπορική Πτέρυγα Μάχης της 117 στην Ανδραβίδα διαθέτουν αποστολές «βομβαρδισμού» στόχων επιφανείας , από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο .
H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:
ΦΑΣΗ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΦΑΣΗ 2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: 5-7 Μαρτίου 2018
ΦΑΣΗ 3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 12-23 Mαρτίου 2018
DV DAY: 20 Μαρτίου
HOT WASH UP: 23 Μαρτίου
Αποστολές
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:
Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
Προσβολή Αεροδρομίου.
Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
Προσβολής Στόχων επιφανείας.
Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue). Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν υπολογίζεται στην «τύχη».
Την ίδια στιγμή το σενάριο δημιουργίας πυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο από τους S-300 καλά κρατεί.
Υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης τους τώρα που υπάρχει ανάγκη σε σημεία και περιοχές που θα ελέγχουν καλύτερα το Αιγαίο , φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Άγκυρα .
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας διατηρεί 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km.
Το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64Ν6Ε Big Bird παρέχει την λεπτομερή εικόνα του εναερίου χώρου σε μια σφαιρική περιοχή με ακτίνα 350 km.
Η κυβέρνηση συγκλίνει στην άποψη ότι αντί για την αγορά καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων επιφανείας θα πρέπει να αξιοποιηθεί η μορφολογία του νησιωτικού συμπλέγματος του Αιγαίου και επ΄αυτού να ενισχυθεί η αντιαεροπορική «ομπρέλα» και η πυραυλική «ασπίδα» ώστε νησιά στρατηγικής σημασίας να μετατραπούν σε «αβύθιστα αεροπλανοφόρα» εκ των οποίων να αντιμετωπίζονται οι όποιοι εξ Ανατολών επίδοξοι αεροναυτικοί εισβολείς.
«Ναι» στα έξυπνα όπλα που «κουμπώνουν» στα ελληνικά νησιά και είναι πιο φθηνά και πολύ πιο αποτελεσματικά για την άμυνα του Αιγαίου. Η φιλοσοφία αυτή διέπει τη νέα στρατηγική για τους εξοπλισμούς που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και πιθανόν να παρουσιάστηκε στο σημερινό «έκτακτο» ΚΥΣΕΑ.
Είναι απορίας άξιον γιατί μέχρι σήμερα τα νησιά του Αιγαίου δεν αξιοποιούνται στο έπακρον για την προστασία του θαλάσσιου και εναέριου εθνικού χώρου με την εγκατάσταση σε αυτά αντιαεροπορικών συστημάτων και βλημάτων επιφάνειας, τα οποία θα επιφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με μικρότερο κόστος καθώς θα περιοριστούν δραστικά οι απαιτήσεις σε προμήθεια-υποστήριξη-συντήρηση και διαθεσιμότητα αεροπλάνων και πλοίων.
Αυτή ακριβώς η νέα τάση που επικρατεί στο υπουργείο Αμυνας υπαγορεύει την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των αντιαεροπορικών συστημάτων και την ενίσχυση των επάκτιων συστοιχιών βλημάτων επιφάνειας.
Ωστόσο αναπόφευκτα συνεχίζεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου αεροπορικού στόλου.
Κωδικός «Καταιγίδα στην Ανατολή» – Σε διάταξη μάχης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Εικόνα1
Ότι και να αποφασίστηκε σήμερα , χθες ή προχθές , είναι σίγουρο ότι αφορά την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής αποτροπής έναντι του επικίνδυνα παρανοϊκού Ερντογάν που εξελίσσεται σε νέο Σαντάμ Χουσείν , δημιουργώντας συνθήκες για την πραγματοποίηση πολεμικής επιχείρησης «καταιγίδα στην Ανατολή» από το ΝΑΤΟ που έχει χάσει ένα μεγάλο της ΝΑ πτέρυγας του.
Ο σουλτάνος έχει «κουνήσει μαντίλι» εδώ και καιρό στην συμμαχία και το χειρότερο για την Ουάσιγκτον είναι ότι έχει «κλωνοποιήσει» εκατοντάδες σαν αυτόν δημιουργώντας συνθήκες διαμελισμού της χώρας του, που την προορίζει με περίσσεια αλαζονεία σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.