Για κάποια παιδιά η λέξη ανεμελιά και παιχνίδι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους. Για κάποια παιδιά το κουδούνι του σχολείου έχει πάψει από καιρό να χτυπάει ή ίσως δεν έχει χτυπήσει ποτέ. Κάποια παιδικά σώματα έχουν παραμορφωθεί και κάποιες παιδικές ψυχές μεγάλωσαν και ωρίμασαν πρόωρα.
Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο εργάζονται και τα περισσότερα από αυτά δεν μορφώνονται. Το φαινόμενο αυτό χτύπησε ρεκόρ στους αριθμούς από τον 19ο αιώνα, με την γνωστή σε όλους μας βιομηχανική επανάσταση, όπου μία καινούργια παιδικότητα βγήκε στην επιφάνεια, πιο σκληρή από ποτέ. Στην Ασία, στον Ειρηνικό αλλά και στην Αφρική εκατομμύρια παιδικά σώματα και ψυχές κακοποιούνται, δουλεύοντας σε χωράφια, σε εργοστάσια και μάλιστα για πολύ γνωστές εταιρίες, σε ορυχεία, σε σπίτια, αλλά και στην πορνεία, ως μέσο ευχαρίστησης για τα διανοητικά άρρωστα κτήνη. Στην Κολομβία η αθωότητα έχει γίνει συνώνυμο της βίας, του πολέμου και του μίσους. Περίπου 4 με 6 χιλιάδες παιδιά εκπαιδεύονται να γίνουν πολεμιστές και μάλιστα πολλά από αυτά σκοτώνονται σε μάχες. Στην Λατινική Αμερική την πρωτιά στην παιδική εργασία κατέχουν η Βραζιλία, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία.
Οι περισσότεροι έχουμε συμφιλιωθεί με αυτή την κατάσταση γιατί έχουμε πειστεί ότι συμβαίνει μακριά από εμάς. Κι όμως και στην Ελλάδα περίπου 100 παιδιά καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εμείς οι ίδιοι στηρίζουμε και ενισχύουμε την παρουσία τους, δίνοντας χρήματα. Τα χρήματα συντηρούν την παρουσία της παιδικής επαιτείας και έτσι συνεχίζουν να είναι παραγωγικά και χρήσιμα για τα αφεντικά τους.
Εάν σταματήσουμε να προσφέρουμε οίκτο όντας πολιτισμένοι πολίτες του δυτικού κόσμου, ίσως καταπολεμηθεί επιτέλους ένα μέρος αυτού του φαινομένου.
Σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο συμμετέχουν πολλές οργανώσεις, όπως η ομάδα “ΑΡΣΙΣ” με σύνθημα «Μη συντηρείτε την παιδική εργασία – Μη δίνετε χρήματα στα παιδιά στο δρόμο».
Για να προσφέρετε και εσείς με την σειρά σας και να ενημερωθείτε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Επίσης μπορείτε να τηλεφωνήσετε στη γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων στον αριθμό 1109, για να καταγγείλετε κάποιο πιθανό περιστατικό αλλά και να πληροφορηθείτε για οτιδήποτε σχετικό.