«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΛΘ ΚΑΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ»
«Λύσσα» έχει πιάσει τον γερμανικό Τύπο για την πρόσφατη επίσκεψη του Β.Πούτιν την Ελλάδα όπου έτυχε υποδοχής «σούπερσταρ» από τον ελληνικό λαό και τους αγιορείτες Μοναχούς με σαφή αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές» και βρίθουν σωρείας ειρωνικών σχολίων κατά του Α.Τσίπρα και της χώρας επειδή «τολμάει» να έχει καλές σχέσεις με την ομόδοξη Ρωσία και επιδιώκει ως ανεξάρτητη οντότητα να προσελκύσει επενδύσεις από την Μόσχα.
Το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις ελληνικές υποδομές και ειδικότερα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και την ΔΕΠΑ είναι γνωστό και δεδομένο. Οι Γερμανοί θέλουν να αποκρατικοποιήσουμε-πουλήσουμε για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας αλλά με μια ουσιώδη διαφορά: Στην τιμή που θέλουν και κυρίως σε ΟΠΟΙΟΝ θέλουν αυτοί. Όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της DW: «Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο» γράφει η NZZ Πλήθος σχολίων στον γερμανόφωνο τύπο προκάλεσε η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η διάθεσή της για συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι αντίθετες με τη θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Το κυριακάτικο φύλλο της Neue Zürcher Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα φαίνεται ότι θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές. Μπορεί τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ να αναγκάζουν την Αθήνα να πουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, όμως η Ελλάδα αποφασίζει σε ποιον θα τις πουλήσει
. Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο» (οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί, θέλουν να έχουν λόγο σε ποιους θα δώσει για αξοιοποίηση την δημόσια περιουσία της η χώρα). Στη συνέχεια του άρθρου, που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν», συμπεραίνεται ότι Πούτιν και Τσίπρας αποτελούν ένα ταιριαστό πολιτικό δίδυμο. «Φαίνεται ότι ο ισχυρός πολιτικός Πούτιν και ο ελαφρών βαρών Τσίπρας, όπως τον βλέπουν η αντιπολίτευση στη χώρα του και οι δανειστές στο εξωτερικό, ταίριαξαν». Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει επίσης την εν λόγω επίσκεψη. «Πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ως φρούδες τις ελπίδες ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα χρέη με δάνεια δισεκατομμυρίων. Τώρα ελπίζει στην πρωτοβουλία των Ρώσων στο έργο των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά στις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον συζητούνται και κοινά ενεργειακά και τουριστικά έργα». Το ζήτημα είναι απλό. Η χώρα ως ανεξάρτητη οντότητα έχει δικαίωμα να δώσει προς αξιοποίηση τις υποδομές τις σε όποον προσφέρει τα περισσότερα. Οι Γερμανοί (και οι Αμερικανοί από πίσω) φυσικά θα κάνουν ότι μπορούν για να το εμποδίσουν αυτό. Όποιος νόμιζε ότι υπάρχει ελεύθερη παγκόσμια αγορά, ας το ξανασκεφτεί, δεν κυβερνάει το χρήμα το πλανήτη, αλλά αυτοί που αλλάζουν τους κανόνες κατά το δοκούν.