Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρεις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική και για τους εκατοντάδες πυρόπληκτους, που είδαν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται και ακόμη δεν έχουν βρει σπίτι να μείνουν, ξεκινά ο Γολγοθάς του χειμώνα.
Στις τρεις κατασκηνώσεις στο Ζούμπερι, συγκεκριμένα στην 5η κατασκήνωση Μαραθώνα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας και του Στρατού, ζουν σήμερα περίπου 600 άτομα. Αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα τους πυρόπληκτους είναι πότε θα δημοσιευθούν οι δασικοί χάρτες. (σύμφωνα με το υπουργείο θα έπρεπε να δημοσιευθούν χθες Παρασκευή 19-10-2018) Αλλά ακόμη και αυτό να γίνει, η διαδικασία για την επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους είτε για να τα ξαναχτίσουν είτε για τα επισκευάσουν, θα είναι μακρόχρονη.
Στο Δήμο Μαραθώνα 1100 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα (κόκκινα για κατεδάφιση και κίτρινα για επισκευή) και 650 στο Δήμο Ραφήνας. Όπως λέει ο δήμαρχος της Ραφήνας κ. Βαγγέλης Μπουρνούς στο CNN Greece, από τα 650 σπίτια στα όρια του Δήμου του, τα 400 περίπου είναι κίτρινα και τα 250 κόκκινα.
“Μου έχει παραχωρηθεί σπίτι στην κατασκήνωση” λέει στο CNN Greece η κυρία Έφη Μπομπόνη, κάτοικος Ματιού και μέλος της επιτροπής των πυρόπληκτων της περιοχής.
“Το πιο σημαντικό είναι να υπογραφεί αυτή η υπουργική απόφαση ώστε να μπορούμε να βγάλουμε άδειες να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Τα σπίτια βρέχονται, μπαίνουν μέσα νερά, γίνονται και άλλες καταστροφές. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.”
Το ζήτημα όμως με τους δασικούς χάρτες και τις άδειες είναι αρκετά περίπλοκο. Μάλιστα, κάτοικοι και μέλη των επιτροπών πυρόπληκτων της περιοχής καταγγέλλουν μεθοδεύσεις από την πλευρά του κράτους.
Με βάση το νόμο για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, για κάθε κόκκινο σπίτι η αποζημίωση που θα πάρει ο δικαιούχος είναι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ για κάθε κίτρινο σπίτι 550 ευρώ.
“Τις πρώτες μέρες τις καταστροφής όταν μας ενημέρωναν για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, μας είπαν ότι όταν βγουν οι δασικοί χάρτες και κάποιο σπίτι είναι εντός δασικής περιοχής και είναι κόκκινο, δεν θα μπορέσει κάποιος να το ξαναφτιάξει, αν είναι κίτρινο θα μπορέσει να πάρει μια άδεια επισκευής” λέει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, πυρόπληκτος της Ραφήνας με κόκκινο σπίτι και μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα.