Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε «μία από τα ίδια» στην Γερμανία καθώς το δίδυμο Μέρκελ-Σουλτς θα αναλάβουν να οδηγήσουν την χώρα στα έπόμενα 4 χρόνια.
Ένα σενάριο που ίσως είναι καλύτερο από το να συμμετείχαν οι Φιλελεύθεροι αντί των Σοσιαλδημοκρατών γιατί αυτοί ήθελαν μια συνεχόμενη σκληρή στάση κατά της Ελλάδας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, τουλάχιστον λεκτικά, έχουν υποστηρίξει την Ελλάδα και έχουν αναγνωρίσει τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός από τις πολιτικές που εφάρμοσαν στην «πλάτη» του Μέρκελ και Σόιμπλε.
Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild».
Σήμερα ο Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο συνέδριο του κόμματος, θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται η βασική αιτία της εκλογικής του καταβαράθρωσης.
Επιπλέον πρέπει να πείσει για τον λόγο που έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος την πρόσκληση να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσει με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτό δεν θα είναι και πολύ δύσκολο καθώς εκτός του ότι η kolotoympa έχει γίνει copyright σε όλο τον πλανήτη, ο Σουλτζ θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ή ακυβερνησία και ξανά εκλογές ή συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Άλλωστε εκ νέου εκλογές μπορεί να βολεύουν την Μέρκελ καθώς είναι πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά της και να πετύχει μεγένθυση της δύναμής της με την λογική ότι την ευθύνη για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης οι πολίτες θα την μεταθέσουν στα κόμματα που έχουν μικρότερα ποσοστά.
Αυτό θα είναι κακό σενάριο για την Ελλάδα καθώς μια αδύναμη και ελεγχόμενη Μέρκελ θα ήταν μια ιδανική προϋπόθεση για να έχει η Αθήνα πιο λογικούς συνομιλητές στο Βερολίνο.
Ήδη η αποχώρηση του Β.Σόιμπλε έχει φέρει άλλον «αέρα» στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι την πεποίθηση του πως είναι δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πως οι διεργασίες στην Αθήνα συνεχίζονται “χωρίς εντάσεις”.
Οι «εντάσεις» ανήκαν πάντα στο «στρατόπεδο» Σόιμπλε, «no Soimlbe, no tensions»
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αναμένεται ότι θα υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της Δευτέρας, αυτό όμως δεν θα σημαίνει πως ητρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί και “ξεκινούν τα Χριστούγεννα” καθώς υπάρχει ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα.
Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων που πρέπει να νομοθετηθεί, πάνω από 100 δράσεις, μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου και συνεπώς μόνο σε περίπτωση που το μεγάλο αυτό πακέτο ολοκληρωθεί μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοβούλια τους για να λάβουν έγκριση και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έρθει τον Φεβρουάριο.
Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος τόνισε πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα και παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς βέβαια να βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης με την Ελλάδα.
Αρχής γενομένης με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου, το ΔΝΤ θα εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το νομοθετικό έργο που έχει γίνει και σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συζητηθούν από τους θεσμούς της ΕΕ το 2018, θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την σύναψη προγράμματος στήριξης με την Ελλάδα.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση του πως η δουλειά που γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών για τη τρίτη αξιολόγηση είναι “απροσδόκητα ομαλή” και χωρίς τις εκπλήξεις και τα απροσδόκητα συμβάντα, που είχαμε στις αλησμόνητες «Σόιμπλε εποχές» στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Τώρα έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες να δίνουν μια ακόμα νότα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία με την επικείμενη συμμετοχή τους στην γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως οι Σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από την Δευτέρα, όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το SPD δεν βιάζεται και θέλει ανταλλάγματα.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς,προκειμένου να κερδίσει την αμφιταλαντευόμενη βάση του SPD, θα ζητήσει σημαντικά ανταλλάγματα
Τα μέλη του SPD θα κληθούν στο συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Δεκεμβρίου) να επικυρώσουν τη στροφή του αρχηγού, ο οποίος την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου διαβεβαίωνε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη νεολαία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του SPD φαίνεται να προκρίνουν τη λύση κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας κάλεσε το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Μένει να δούμε εάν ο Σουλτς θα τηρήσει την ίδια θετική ρητορική υπέρ της Ελλάδας και αν θα καταπολεμήσει την πολιτική λιτότητας του κυρίου Σόιμπλε.