Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία φλερτάρει επικίνδυνα με την ύφεση και οικονομολόγοι χτυπούν καμπανάκι στους ηγέτες για τις προοπτικές της και τους καλούν να προχωρήσουν σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κλίμα είναι εκρηκτικό.
Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου επικεφαλής της ΕΚΤ, για ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στα επονομαζόμενα «γεράκια». Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και οι «δορυφόροι» του αντέδρασαν έντονα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ και διατύπωσαν ενστάσεις για την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Όμως ο «σούπερ Μάριο» για μια ακόμη φορά «γύρισε την πλάτη» στους επικριτές του και γνωρίζοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης αποφάσισε βγάλει από τη φαρέτρα του το «μπαζούκας».
Η γκρίνια εντός της ευρωτράπεζας έχουν ενταθεί από τις 12 Σεπτεμβρίου και τα «γεράκια», με αφορμή και την αποχώρηση του Ντράγκι και την από την ανάληψη της προεδρίας από την Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και να προκαταβάλουν καταστάσεις.
Συγκεκριμένα όσα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ αντιτίθενται στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώνουν τις δυνάμεις τους, κάνουν lobbing και επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα στη νέα επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε αυτή τη στρατηγική που βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάσσεται και η παραίτηση, δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της, της Γερμανίδας Ζαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, μέλος τόσο του εκτελεστικού όσο και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2014 και αντιπροέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Υπέρμαχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η Λάουτενσλαγκερ, ανήκει στην ομάδα των «γερακιών» και αρκετές φορές έχει εκφράσει τους ενδοιασμούς της για τα περιθώρια χαλάρωσης και τις παρενέργειες από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Σημειώνεται πως είναι μόνη γυναίκα μεταξύ των συνολικά 25 αξιωματούχων, που απαρτίζουν και το Δ.Σ..
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Λάουτενσλαγκερ ήταν μεταξύ των στελεχών που στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 12 Σεπτεμβρίου, που εξέφρασαν ανοιχτά την κάθετη αντίθεσή τους, με σειρά επιχειρημάτων και όχι απλά καταψήφισαν. Έκτοτε δημοσίως κατά του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης έχουν ταχθεί επίσης οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας.
Και το ερώτημα που προκύπτει εάν το τέλος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. Στην περίπτωση που η νέα πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου και των συν αυτώ, τότε τα QE θα αποτελέσουν παρελθόν.
Αυτό που ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Φρανκφούρτης, που είναι και η έδρα της ΕΚΤ, είναι πως η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Γερμανία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στρατηγική που θα χαράξει το επόμενο διάστημα η ευρωτράπεζα.
Ο Μάριο Ντράγκι, ως Ιταλός, επιδίωκε τη στήριξη των οικονομικών του Νότου, καθώς γνώριζε πως για την κρίση που χτύπησε τη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, μερίδιο ευθύνης είχε και η Γερμανία, η οποία παράλληλα κέρδισε πολλά δισεκατομμύρια.
Και πράγματι ο «σούπερ Μάριο» έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει το ευρώ, όταν απειλούνταν η επιβίωσή του. Και φυσικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση και αρκετές φορές οι παρεμβάσεις του υπέρ της χώρα μας ήταν καταλυτικές.
Μάλιστα στην τελευταία του παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοικτό παράθυρο για ελληνική συμμετοχή στο QE.
«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίζεται, όπως δείχνουν και τα χαμηλά επιτόκια. Αν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ντράγκι, όμως φεύγει και έρχεται η Λαγκάρντ. Κι αν η Γαλλίδα κάνει τα χατίρια των Γερμανών, τότε είναι πολύ πιθανό το QE να… πάει περίπατο πολύ γρήγορα με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.