Μειώσεις -από 15% έως και 50%!- στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών ζητούν οι πρυτάνεις μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας με εισηγήσεις προς το υπουργείο Παιδείας
Δραστικές περικοπές, έως και της τάξης του 50%, στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας λόγω του ασφυκτικού πλαισίου υπό του οποίου λειτουργούν τα ιδρύματα τα τελευταία χρόνια
Πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος σε σχέση με το τρέχον έτος.
Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας με μείωση κατά 42% και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (-34,10%), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%) και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-15%).
Μιλώντας ο πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων εξήγησαν ότι ζητούν τις περικοπές λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν. Ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν την εισήγησή τους βρίσκεται και η έλλειψη υποδομών καθώς και ο πρόσθετος αριθμός φοιτητών που σπουδάζουν στα ιδρύματα λόγω και των μετεγγραφών. Τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν μπορούν κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.