Ο κορονοϊός Covid-19 αυτήν τη στιγμή πλήττει όλο τον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την επέκταση του ιού και κήρυξε παγκόσμια εκστρατεία. Οι αδυναμίες όμως στην εφαρμογή ενιαίων μέτρων είναι προφανείς. Αποτελεί αξίωμα στην επιδημιολογία πως εάν εκτιμάται ότι δεν ελέγχεται η διασπορά ενός ιού στον πληθυσμό μιας χώρας τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται πρέπει να είναι ενιαία, πλήρη, δραστικά και αποτελεσματικά.
Την πρώτη και μεγάλη ευθύνη έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αντί να κηρύξει έγκαιρα την πανδημία περιορίστηκε να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά η οποία λάμβανε κατά την εκτίμησή της τα αναγκαία μέτρα. Αντί δηλαδή να εισηγηθεί ενιαία μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας για όλες τις χώρες και να καταγγέλλει εκείνες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του, παρέμεινε απλός παρατηρητής. Ετσι η Ιταλία έμεινε απόλυτα εκτεθειμένη και η Αγγλία εφάρμοσε δικό της επιδημιολογικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας χαρακτήρισε την επιδρομή του κορονοϊού τη μεγαλύτερη απειλή της υγείας γι’ αυτήν τη γενεά.
Όμως ο συνωστισμός στα γήπεδα της χώρας του, ο οποίος έγινε ορατός από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μεγάλη αντίθεση με τις εξαγγελίες του. Ολοι είδαν ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λίβερπουλ – Ατλέτικο είχε χιλιάδες θεατές στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία στον αγώνα Λειψία – Τότεναμ. Σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ελλάδα όπου σε αντίστοιχους αγώνες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν υπήρχαν θεατές. Κατά συνέπεια ποιο είναι το μήνυμα που δόθηκε παγκόσμια; Ο συνωστισμός στον ανοιχτό χώρο είναι ή δεν είναι επικίνδυνος;
Οι ΗΠΑ διά του προέδρου Τραμπ άλλαζαν θέσεις κάθε εβδομάδα όσον αφορά την επικινδυνότητα της πανδημίας, εφαρμόζοντας διάφορα μέτρα, δηλώνοντας ότι η Covid-19 θα μας απασχολήσει μέχρι και το φθινόπωρο. Αυτό το αλαλούμ δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τη δική μας χώρα. Η κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι δεν ελέγχεται η διασπορά του ιού στη χώρα αποφάσισε με καθυστέρηση μετά το κλείσιμο των σχολείων να προβεί σε κλείσιμο των καφέ μπαρ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, ακόμη και των εκκλησιών και γενικά όλων των πολυσύχναστων χώρων.
Η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων μονομερώς είχε επικριθεί από πολλούς και από εμένα προσωπικά γιατί δεν συνοδευόταν από γενικότερα μέτρα. Δηλαδή θα πήγαιναν οι καρναβαλιστές στο σπίτι τους ή θα πήγαιναν με την απαγόρευση σε καφέ μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, πάρτι κ.λπ.;
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε τα μέτρα να είναι πλήρη και στην αρχή να περιορίζονται στις περιοχές στις οποίες εμφανίστηκε η επιδημία. Ομως εφόσον τα μέτρα ανά περιοχές δεν είχαν επιτυχία θα έπρεπε να ακολουθηθεί η οδός που ακολουθείται σήμερα.
Μοναδικός στόχος πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός για την επιτυχία των μέτρων μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τουρισμός σε μια χώρα που η ίδια βρίσκεται σε καραντίνα; Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο. Ομως η κατάρρευση της οικονομίας μιας χώρας αναμφισβήτητα επηρεάζει την ανθρώπινη ζωή.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Υγείας