Οι εκλογές τον Μάιο σε τέτοιο πολιτικό κλίμα και με νωπή την ψηφοφορία γιά τα Σκόπια είναι απευκταίο σενάριο γιά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος σχεδιάζει εκλογές τον Οκτώβριο ώστε να έχουν μείνει πίσω όλα αυτά σε περίπτωση βέβαια που μπορεί να φτάσει ως εκεί με οριακή πλειοψηφία.
Η επόμενη μέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη γιά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που πράγματι πάρει τις 151 ψήφους που υπολογίζει ή και 152 εάν τελικά αλλάξει την δημόσια τοποθέτησή του και τον στηρίξει και ο Π. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων.
Γιά να υπάρχει μία πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης χωρίς μεγάλη ανάλυση και αφού τα «μαγικά» του Πάνου Καμμένου γιά να επιβιώσει στη Βουλή, ας δούμε ποιοί είναι οι έξι βουλευτές με τους οποίους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι έξι σωματοφύλακες
• Τέσσερις βουλευτές έχει από τους ΑΝΕΛ. Είναι οι υπουργοί Ελ. Κοντουρά και Βας. Κόκκαλης και οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις
• Η ανεξάρτητη βουλευτής και υπουργός Κατερίνα Παπακώστα
• Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙού Σπύρος Δανέλλης ο οποίος και θα παραδώσει την έδρα του σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του dikaiologitika news.
Το ρίσκο του Οκτωβρίου
Μετά τις αναταράξεις με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει όλο το βάρος στην ισχυροποίησης αυτής της οριακής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι έξι βουλευτές που τον στηρίζουν δεν είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να βρει τρόπο να τους απλώσει ομπρέλα πολιτικής προστασίας και γιά το δικό τους μέλλον. Σε πρώτη φάση οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν:
• Την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών που θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ, Ελενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη.
• Την διαπραγμάτευση με τους άλλους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι. Εδώ υπάρχουν δυσκολίες. Ο Παπαχριστόπουλος υποσχέθηκε στον Καμμένο να μείνει κοντά του στο κόμμα μέχρι νεωτέρας και ο Ζουράρις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας στον οποίο δεν μπορείς να βασίζεσαι και πολύ.
• Την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη ανεξαρτητοποίησή του , του βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙού Σπύρου Δανέλλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Δανέλλης θα ανεξαρτητοποιηθεί προτού την ψηφοφορία και στην συνέχεια κάποια στιγμή θα ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Την συνέχιση των συζητήσεων με τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη ο οποίος ψήφισε τον προυπολογισμό αλλά έχει δηλώσει οτι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τώρα. Αφού ο κ. Τσίπρας έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ήδη με τη ψήφο του κ. Δανέλλη, ο Ι. Σαρίδης μπορεί να είναι τις επόμενες μέρες είτε το Νο 152 ή η «χρυσή εφεδρεία» σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τους υπάρχοντες.
• Την συνέχιση της συζήτησης με τον βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙού Γ. Μαυρωτά, ο οποίος είναι και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μαυρωτάς θα μπορεί να είναι κι εκείνος προσθετικά το Νο 153 της κυβέρνησης Τσίπρα εφόσον παραμείνουν και οι άλλοι. Ασφαλώς και προυποθέτει ανεξαρτητοποίησή του πρώτα αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα τέτοιες μέρες που όλοι κοιτάζουν το πως θα επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή.
• Η περίπτωση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ είναι εντός των σχεδίων. Ο Θεοχαρόπουλος είναι εξαιρετική περίπτωση διότι έχει ένα κόμμα της αριστεράς την ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος διαπραγματεύεται με την Φώφη Γεννηματά να είναι ξανά επικεφαλής στο επικρατείας γιά να εξασφαλίσει την εκλογή του αλλά το ρεπορτάζ του dikaiologitika news αναφέρει οτι κάτι τέτοιο δεν το θέλει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Μπορεί να γίνει ομ Θεοχαρόπουλος το Νο154 του Τσίπρα. Οχιμ εύκολο σενάριο αλλά σίγουρα υπαρκτό. Α, ο Θεοχαρόπουλος είναι κι αυτός υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η διάλυση Καμμένου και ΑΝΕΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντάξει στην δύναμή του και κοινοβουλευτικά τουλάχιστον τον σίγουρο Θ. Παπαχριστόπουλο. Μπορεί και τον Ζουράρι ασφαλώς, αλλά αν όλα τα παραπάνω σενάρια ισχύσουν δεν είναι και θέμα «ζωής ή θανάτου». Ωστόσο, σε μία τέτοια λογική σήμερα περίπτωση, το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα μείνει με 3 βουλευτές χωρίς προνόμια κοινοβουλευτικού κόμματος. Αλλά αυτό ποσώς θα πρέπει να ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό.
Όχι εκλογές τον Μάιο
Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βάλει ρότα να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την συνέχιση της κυβέρνησής του χωρίς τους ΑΝΕΛ.Και μάλιστα υπό τις προυποθέσεις που περιγράψαμε μπορεί να ενισχυθεί κιόλας από βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙού και των ΑΝΕΛ που βλέπουν οτι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν προυποθέσεις να μπουν στην επόμενη Βουλή ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρκετές.
Ανάλογα μάλιστα με την περιφέρεια όπου εκλέγεται ο καθένας, μπορεί να υπολογίζει και το δικό του μέλλον σε σχέση με τους σταυρούς που μπορεί να πάρει ανήκοντας σε ένα μεγάλο κόμμα παρά σε ένα που μάλλον δεν θα μπει καν στην επόμενη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πάει σε εκλογές τον Μάιο γιά δύο πολύ σοβαρούς λόγους:
• Διότι ως τότε θα υπάρχουν ακόμα αναταράξεις με την κυβερνητική συνοχή ( θέλει χρόνο να προσπαθήσει να προσθέσει κι άλλους βουλευτές)
• Δεύτερον, η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι νωπή , αντιδράσεις θα είναι έντονες και δεν είναι καλό τέτοιο κλίμα γιά κάλπες σε μία κυβέρνηση που ασφαλώς έχει υποστεί τεράστια φθορά από όλα όσα έχει κάνει 3,5 χρόνια.
Εάν ξεπεράσει όλα αυτά και βέβαια έχουν περάσει μήνες και από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί οτι το καλοκαιράκι θα είναι καταλύτης και μπορεί να μειώσει την διαφορά. Εκλογές σχεδιάζει να κάνει νωρίτερα, όχι τον Οκτώβριο. Αμέσως μετα τα μπάνια, στα τέλη Οκτωβρίου με το καλοκαιράκι νωπό που πάντα ο κόσμος είναι πιό χαλαρός θα τις προκηρύξει γιά τον Σεπτέμβριο έχοντας ένα μεγάλο πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων να ανακοινώσει.
Ετσι τουλάχιστον σχεδιάζει, διότι όλα αυτά είναι τόσο δύσκολα σενάρια και το ρίσκο τόσο υψηλό που φαίνεται σήμερα τουλάχιστον ακατόρθωτο τόλμημα να τα μπορέσει να τα υλοποιήσει με κυβέρνηση …αποκομμάτων σε μία περίοδο που όλοι έχουν το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Σε δεύτερο πλάνο η χώρα
Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλώνεται σε ασκήσεις πολιτικής εξουσίας ώστε να διατηρήσει την κυβέρνησή του λίγους ακόμα μήνες, όλα τα παραπάνω δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στην κοινωνία. Ενώ μέχρι χθες το Μαξίμου επικοινωνούσε πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, τώρα αναγκαστικά την επικαιρότητα θα μονοπωλεί η σταθερότητα του ιδίου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Και αυτό θα προκαλεί τεράστια φθορά και θολούρα στην καθαρή εικόνα που θέλει ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει. Το ερώτημα «γιατί δεν πας σε εκλογές να αποφασίσει ο λαός εφόσον έφτασες στο τέλος» δεν μπορεί να απαντηθεί με λογική εξήγηση και αυτό μπορεί να χειροτερέψει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη θέση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του