Κάθετος για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία».
«Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία με την ΠΓΔΜ όποτε και αν έλθει στην Βουλή», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και εξήγησε ότι η συμφωνία εκχωρεί την εθνότητα και την γλώσσα που συνιστά τον πυρήνα του σκοπιανού αλυτρωτισμού.
«Δεν την διαπραγματεύτηκα την συμφωνία αυτή, δεν θα την ψηφίσω. Αν έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και την γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε». Απαντώντας στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών είπε ότι ανέτρεξε σε παλαιότερα κείμενα και κατέληξε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή την συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι γεννά ερωτήματα γιατί ήλθε τώρα η συμφωνία και γιατί συνέπεσε με τη συμφωνία για το χρέος. ‘Ασκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ότι περιφρονεί τους πολίτες με χαρακτηρισμούς περί ακροδεξιάς και ότι διχάζει τον ελληνικό λαό. Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα απάντησε ότι «εκλογές χρειάζονται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για την συμφωνία». Όσο για το τι είπε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «τα ίδια που λέω και στην Ελλάδα, ότι δεν συμφωνώ και δεν θα ψηφίσω την συμφωνία».
Ερωτηθείς για το τι περίμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και επισκέφθηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά του έθεσα ένα συνταγματικό παράδοξο ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει την χώρα χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του εταίρου».
Για τον πρωθυπουργό είπε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας κυνικός πολιτικός που κάνει τακτικούς ελιγμούς για να παραμείνει στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι εκείνος θα ζητήσει την τρίτη του ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές ενώ ο ίδιος την πρώτη.
Τέταρτο μνημόνιο
Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη πρόσθετα μέτρα, που είναι προνομοθετημένα, και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας. Για το χρέος είπε ότι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν επειδή ξέφυγε τα τρία τελευταία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012» είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «Μιλάμε εδώ και καιρό για το τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου». Αναφέρθηκε στην «γιορτή του Ζαππείου», λέγοντας ότι σφιχταγκαλιαμένος ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο πανηγυρίζουν για τα νέα δεινά που θα επιφέρουν στους πολίτες. Έρχεται δε αυτό μετά από τα πανηγύρια στις Πρέσπές, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας φόρεσε στο πανηγύρι του Ζαππείου την γραβάτα του Ζάεφ».
Είπε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με επενδύσεις και δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2015». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο ωστόσο πρόσθεσε ότι «Εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί… Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο».
Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Πρόσθεσε ότι «Αν θέλει ¨ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Τέλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.