Αν ήταν δυνατό να εμφυτευτεί στο παιδί σας ένα μικροτσίπ, το οποίο θα σας ενημέρωνε για το πού βρίσκεται κάθε στιγμή, και μάλιστα σε περίπτωση που κινδυνεύει, θα το αγοράζατε; Η απάντηση από πολλούς γονείς φαίνεται να είναι «ναι», ύστερα και από την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν από τη Βρετανία. Πόσο ηθικό όμως θα ήταν αυτό και πόσο θα βοηθούσε πραγματικά το παιδί στην εξέλιξή του; Μια νέα συζήτηση, που συνδέεται με τις απαγωγές μικρών παιδιών, μόλις άνοιξε.
OΚέβιν Γουόργουικ δεν προλαβαίνει να απαντά στις ηλεκτρονικές επιστολές που τον βομβαρδίζουν καθημερινά. Είναι καθηγητής Κυβερνητικής Μηχανικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ και ο κατασκευαστής του μικροτσίπ, του εμφυτεύματος που υπόσχεται να σώσει τα παιδιά που θα πέσουν θύματα απαγωγής. Οι επιστολές που καταλήγουν στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο προέρχονται κυρίως
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ
Το μικροτσίπ θεωρείται ακίνδυνο για την υγεία του παιδιού. Πόσο ηθική όμως θα ήταν μια τέτοια ενέργεια των γονέων;
από γονείς μικρών παιδιών, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την εξαφάνιση στην Πορτογαλία της 4χρονης Μαντλίν στις 3 Μαΐου. Αξιωματικοί της πορτογαλικής αστυνομίας δήλωσαν πως αναγνώρισαν έναν ύποπτο, τον 33χρονο Βρετανό Ρόμπερτ Μουράτ, ο οποίος ζούσε σε απόσταση 100 μέτρων από το ξενοδοχείο, όπου διέμενε η Μαντλίν, αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί «δεν προέκυψαν στοιχεία, τα οποία να στηρίζουν κατηγορίες εναντίον του». Ωστόσο οι έρευνες γύρω από τον Μουράτ συνεχίζονται.
Θα ήταν όμως δυνατό να είχε εντοπιστεί η Μαντλίν αν της είχε εμφυτευτεί το μικροτσίπ; Βέβαιος 100% δεν μπορεί να είναι κανείς. Με βάση την τεχνολογία που εφάρμοσε ο καθηγητής Γουόρκουικ, το μικροτσίπ θεωρείται ακίνδυνο για την υγεία του παιδιού και τοποθετείται μέσα σε μια μικρή κάψουλα από σιλικόνη. Στη συνέχεια εμφυτεύεται στο σώμα, για παράδειγμα στο χέρι. «Επειδή λειτουργεί με πολύ μικρή ενέργεια, μια φορά τον χρόνο το παιδί θα πρέπει να κρατά το χέρι του ψηλά για να φορτίζεται το μικροτσίπ», επισημαίνει. Στη συνέχεια, το μικροτσίπ στέλνει σήμα- μέσω ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας- σε ένα κομπιούτερ, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει την τοποθεσία του παιδιού σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη.
Πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία 11 χρόνων, η Ντανιέλ Ντιβάλ προσφέρθηκε να δεχτεί το εμφύτευμα ως η πρώτη εθελόντρια σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για την αξιοπιστία του. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπαναχώρησε, λόγω του «ενοχλητικά» μεγάλου ενδιαφέροντος που είχαν δείξει τα μέσα ενημέρωσης.
«Προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις που έπρεπε να κάνουμε πίσω», δηλώνει ο καθηγητής κι εξηγεί: «Τέθηκαν ζητήματα ηθικής και ως επιστήμονας οφείλεις ν΄ακούς». Τα ζητήματα αυτά κυριαρχούν στη συζήτηση και σήμερα: θα πρέπει οι γονείς να φτάνουν σε τέτοιο βαθμό παρακολούθησης των παιδιών τους; Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν τα παιδιά υπερβολικά καχύποπτα και να αποκτήσουν φοβίες και παράλληλα οι γονείς να χαλαρώσουν την επιτήρησή τους; «Οι μηχανισμοί παρακολούθησης δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών. Δεν τους διδάσκουν τι να κάνουν αν συναντήσουν προβλήματα», λέει η Μισέλ Έλιοτ, διευθύντρια της εταιρείας προστασίας των παιδιών Κidspace.
LΙΝΚ:
● www.kevinwarwick.com/
Συστήματα παρακολούθησης
ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ του Γουόργουικ δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διατίθενται όμως άλλα. Για παράδειγμα, στη Βρετανία υπάρχουν υπηρεσίες εντοπισμού μέσω της κάρτας SΙΜ του κινητού του παιδιού, μέσω βραχιολιών που απλώς τα φορούν ή μέσω ενός μικροσκοπικού μηχανισμού που εφαρμόζεται στα ρούχα. Η εταιρεία Connect Software έχει δημιουργήσει συστήματα που λειτουργούν με ραδιοσυχνότη- τες και ειδοποιούν όταν ένα παιδί απομακρύνεται από μια συγκεκριμένη απόστασηκοστίζουν από 750 ως 1.500
ευρώ. Ο ίδιος κατασκευαστής διαθέτει παιδικά μπλουζάκια, καπέλα και μπουφάν με παρόμοια συστήματα εντοπισμού, ενώ μια άλλη εταιρεία, η Globalpoint Τechnologies, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογιών GΡS (συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού θέσης) και κινητών τηλεφώνων. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή ο γονιός μπορεί να εντοπίσει το παιδί του σε απόσταση μερικών μέτρων. Μέσω του υπολογιστή συλλέγονται πληροφορίες για την περιοχή όπου βρίσκεται το παιδί από δορυφόρους. – See more at: http://www.tanea.gr/news/world/article/22037/?iid=2#sthash.CPo2y8G0.dpuf