Διατηρεί υψηλά το κλίμα έντασης η Τουρκία απειλώντας για ακόμη μια φορά την Ελλάδα με πόλεμο στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κυπριακών ερευνών.
Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα ο Ömer Çelik, υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., απείλησε ότι η χώρα του θα πολεμήσει στην «ανατολική Μεσόγειο» για τα δικαιώματά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των γεωτρήσεων που θέλει να προχωρήσει η Λευκωσία.
Ταυτόχρονα μιλώντας για την τρομοκρατία και διασυνδέονταν το θέμα με τόσο με τους Κούρδους όσο και με το FETO διατυμπάνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τρομοκρατικούς εκτός των συνόρων μας.
Σε δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας sondakikaturk με τίτλο «Μήνυμα προς την Ελλάδα» ο Çelik αναφερόμενος στο FETO και στους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα είπε:
«Τους παρακολουθούμε. Δεν είπα ποτέ ότι δεν τους παρακολουθούμε. Πρέπει ακόμη να εξετάσουμε την κατάσταση για να αντιληφθούμε πόσο επικίνδυνοι είναι. Όπως ο τουρκικός Στρατός έχει κάνει σαφές μέσω της ισχύος του δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ύπαρξη κανενός τρομοκρατικού διαδρόμου εκτός των συνόρων μας.
Θα επεκτείνουμε τον «Κλάδο Ελαίας» στους καταπιεσμένους κaι θα απαντήσουμε με το σπαθί του Mehmetçi», σημείωσε ο Çelik.
Αναφερόμενος στις κυπριακές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ο Çelik είπε επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις για πόλεμο σε 2 μέτωπα:
«Ανταποκρινόμαστε και στην Αφρίν κατά της τρομοκρατίας και στην ανατολική Μεσόγειο. Θα πολεμήσουμε και θα προστατέψουμε α δικαιώματά μας και εκεί. Μέρι να σταματήσει κάθε απειλή», είπε.
Στο μεταξύ αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Άγκυρα, με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ να παραμένει τεταμένη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να απαγορεύουν στο πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12000» να προχωρήσει σε γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά».
Οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Κύπρου, της Ιταλίας αλλά και η ΕΕ περιμένουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης τουρκικής «Navtex». Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει αν η Άγκυρα θα εκδώσει καινούρια.
Η ιταλική ΕΝΙ που πραγματοποιεί τη γεώτρηση έχει χαρακτηρίσει το θέμα διπλωματικό. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.
Navtex εξέδωσε και η Κύπρος
Τη Δευτέρα, τίθενται σε ισχύ δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.
Τι γράφουν οι κυπριακές εφημερίδες
Στο ζήτημα αναφέρονται και οι εφημερίδες της Κύπρου. Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τελεσίγραφο από Ερντογάν- Θέλει συνδιαχείριση – διαχωρισμό αερίου και μοντέλο δύο κρατών στο Κυπριακό», αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να τραβήξει το ζήτημα στα άκρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η ‘Αγκυρα.