Ο πρώην διευθυντής της CIA και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο παρασημοφορημένος Ντέιβιντ Πετρέους προειδοποίησε ότι η «νέα…
Ο πρώην διευθυντής της CIA και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο παρασημοφορημένος Ντέιβιντ Πετρέους προειδοποίησε ότι η «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» είναι υπό την απειλή της πλήρους κατάρρευσης.
Σε ομιλία του προς τους Γερουσιαστές , ο στρατηγός Πετρέους δήλωσε ότι το σενάριο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία / Κίνα θα συμβεί σύντομα, και θα καταλήξει στην ολοκληρωτική καταστροφή της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.
«Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να αποδεχθούν την τρέχουσα διεθνή τάξη ως δεδομένη. Εμείς την δημιουργήσαμε. Ομοίως, δεν είναι φυσικά αυτοτροφοδοτούμενη. Αν σταματήσουμε αυτό τον τρόπο που κινούμασταν μέχρι σήμερα τελικά θα καταρρεύσει», δηλώνει ο ίδιος.
Πολλές από τις παρατηρήσεις του Πετρέους υποστηρίζουν τις δηλώσεις και τις πολιτικές του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε τον στρατηγό ως υποψήφιο για υπουργό αμύνης.
Μιλώντας για την απειλή από εξτρεμιστές, ο Πετρέους τόνισε ότι η πλειοψηφία των μουσουλμάνων που απορρίπτουν τον εξτρεμισμό είναι ο «πιο σημαντικός σύμμαχος» στην καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) αλλά και της αλ Κάιντα.
Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων για το διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει τα ταξίδια από επτά χώρες μουσουλμανικές για 90 ημέρες, την αναστολή όλων των ροών προσφύγων για τέσσερις μήνες και την ανάσχεση των προσφύγων από την Συρία επ “αόριστον.
Οι επικριτές του λένε ότι « η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ».
«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές θέλουν να απεικονίσουν αυτό τον αγώνα ως μια σύγκρουση πολιτισμών, με την Αμερική σε πόλεμο εναντίον του Ισλάμ», δήλωσε ο Πετρέους .
«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό. Πράγματι, πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους δώσουν «πυρομαχικά» για χρήση σε μια τέτοια προσπάθεια», κατέληξε ο ίδιος.
Ο Πετρέους προειδοποίησε επίσης ότι οι αντίπαλοι, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την αμερικανική αμφιθυμία σχετικά με την άμυνα και τα θεσμικά της όργανα, όπως το ΝΑΤΟ.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν, για παράδειγμα, καταλαβαίνει ότι ενώ η επιθετικότητα με συμβατικά όπλα μπορεί περιστασιακά να επιτρέψει τη Ρωσία να αρπάξει ένα κομμάτι γης στην περιφέρειά της, το πραγματικό κέντρο βάρους είναι η πολιτική βούληση από τις μεγάλες δημοκρατικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Πετρέους.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία πεισματικά εργάζεται για να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα των εν λόγω ιδρυμάτων και ολόκληρου του δημοκρατικού τρόπου ζωής», συνεχίζει ο ίδιος .
Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA John McLaughlin, ο οποίος μίλησε στη συνεδρίαση της Τετάρτης μαζί με Πετρέους, προειδοποίησε, επίσης, για τη δυσκολία στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα καθόλου κακό με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία υπολογίζει τα συμφέροντά της με «κρύα αντίδραση», και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι εξίσου ψύχραιμη στην αντιμετώπιση του Πούτιν», είπε ο ίδιος.
«Ιστορικά, όταν η Ρωσία αντιμετωπίζει αδυναμία ή δισταγμό, απαιτεί περισσότερα, τότε κατηγορεί τον αντίπαλο για κλιμάκωση, όταν αντιστέκεται ο αντίπαλος, στη συνέχεια καλεί για συζητήσεις, τις οποίες τις χρησιμοποιεί για να εδραιώσει τα κέρδη της . Προσφορές δεν έρχονται εύκολα από τους Ρώσους», κατέληξε ο Αμερικανός στρατηγός .