Ξυλοδαρμοί, χημικά και δακρυγόνα
Καθώς ο κορονοϊός πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, οι περισσότερες χώρες έχουν εφαρμόσει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Η αστυνομία έχει κληθεί όχι μόνο να ελέγχει τους παραβάτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι μέθοδοι τιμωρίας που εφαρμόζει θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακραίες ακόμα και από ένα αυταρχικό καθεστώς.
Στην Κένυα την περασμένη Τρίτη, η αστυνομία εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήρια», αφού πυροβόλησε και σκότωσε ένα 13χρονο αγόρι στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ναϊρόμπι, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να επιβάλλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.
«Έρχονται κατά πάνω μας ουρλιάζοντας και χτυπώντας μας σαν αγελάδες, και είμαστε νομοταγείς πολίτες», δήλωσε ο πατέρας του αγοριού που πυροβολήθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα, στην Ινδία, εποχικοί μετανάστες που έψαχναν τρόπο να επιστρέψουν στους τόπους τους ψεκάστηκαν με χημικές ουσίες από τις αρχές, προφανώς σε μια προσπάθεια όπως είπε η αστυνομία να τους απολυμάνουν προτού εισέλθουν στην πόλη τους. Ωστόσο, η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες.
Παρόμοιες ταπεινωτικές τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί και από την αστυνομία στην Παραγουάη, όπου οι άνθρωποι που παραβιάζουν την καραντίνα έπρεπε να κάνουν αλματάκια μπροστά στους αστυνομικούς υπό την απειλή taser. Βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από τις τιμωρίες που επέβαλλαν οι αστυνομικοί στην Παραγουάη εγκωμιάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας ο οποίος και συνεχάρη όσους τράβηξαν τα βίντεο.
Στις Φιλιππίνες, οι αστυνομικοί και οι τοπικοί αξιωματούχοι κλείνουν τους παραβάτες σε κλουβιά σκύλων, ενώ άλλοι αναγκάζονται να κάθονται στον ήλιο ως τιμωρία.
Παράλληλα, στο λιμάνι της Μομπάσα την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα στους επιβάτες των πορθμείων, προκαλώντας εκατοντάδες ανθρώπους να βήξουν και να σκουπίσουν τα δάκρυα από τα μάτια τους.
Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε πως ως ένα σημείο δικαιολογούνται τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας ωστόσο, ζήτησε διαφάνεια και «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».