Θύλακος πειρατείας δημιουργεί η απόρριψη κάθε ιδέας ελέγχου * Κ. Στρατής με αφορμή το νομοσχέδιο για τα έντυπα των τυφλών:
Απουσία πολιτικής βούλησης για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων επιβεβαιώθηκε κατά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα έντυπα των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των φορέων που σχετίζονται με τα έντυπα που αφορούν τους εντυποανάπηρους, να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας για τα πνευματικά δικαιώματα από τα έργα που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει εμπαιγμό των αναπήρων για τη δωρεάν είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών σε όλα τα επίμαχα άρθρα (4, 7, 8, 10). Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων καταργεί την πρόβλεψη έστω και ελάχιστης συμβολικής αμοιβής για τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Επίσης απορρίπτει κάθε ιδέα ελέγχου για την πειρατεία.
Ρ. Χρηστίδου: Δημόσιος φορέας κατά της πειρατείας
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέρριψε την έκκληση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλίας Χρηστίδου να υποχρεώνονται οι φορείς πνευματικών δικαιωμάτων να λαμβάνουν υπόψη τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που συντάσσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Η υπουργός επέμεινε στην ελάχιστα δεσμευτική πρόταση ότι αρκεί η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση (ούτε καν στον νόμο, δηλαδή) πως οι φορείς μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Την καλούμε να νομοθετήσει έστω και τώρα δείχνοντας ότι ακούει και τους δημιουργούς και αντιλαμβάνεται την εύλογη ανησυχία τους για τη Λερναία Ύδρα της πειρατείας» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Λ. Μενδώνη επέμεινε στη θέση της ότι δεν χρειάζονται μέτρα και αρκεί η βούληση του κάθε φορέα να επιλέξει τα μέτρα που εκείνος κρίνει.
Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχε διαφανεί πως οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους υπέρ των εντυποαναπήρων εφόσον διαπιστωνόταν ότι υπάρχει μία εποπτεία ώστε να εμποδιστεί η μη εξουσιοδοτημένη αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση ή διάθεση αντιγράφων των έργων τους σε άλλους αναγνώστες που δεν είναι εντυποανάπηροι.
«Εμπαιγμός των αναπήρων»
«Εμπαιγμό» για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους για τη δωρεάν είσοδο στα μνημεία και τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει ο πρ. υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής κάνοντας λόγο για «fake news» και «ψέματα της κυβέρνησης που έχουν κοντά ποδάρια». Συγκεκριμένα τονίζει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι γονείς των ατόμων με αναπηρία αποκτούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όμως τελικά, υπογραμμίζει ο Κ. Στρατής, «όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση κατάργησε τη δωρεάν είσοδο ενός συνοδού για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας το όριο στο 80%. Μια αδιανόητη απόφαση που αποτελεί μνημείο κοινωνικής αναλγησίας. Παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, που λαμβάνουν από τις αρμόδιες αρχές ποσοστό αναπηρίας 67%, για να επισκεφτούν ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο έχουν ανάγκη έναν συνοδό. Από αυτά τα παιδιά και από άλλες κατηγορίες ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50%-80%, η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει τη δωρεάν πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, υποχρεώνοντας τον συνοδό τους να πληρώνει εισιτήριο».