Κατάπτυστο άρθρο σε ρωσικό ΜΜΕ από τον γνωστό Τούρκο αρθρογράφο Harun Yahya, εξαπτέρυγο του νεοοθωμανισμού, ο οποίος μιλά για δήθεν εμπόδια και «παρεξηγήσεις» που έχουν τεθεί από αμερικανικό και βρετανικό «δάκτυλο» οι οποίοι ευθύνονται διαχρονικά για όλες τις συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Ο Τούρκος αγνοεί τα «ποτάμια αίματος» τα οποία έχουν ποτίσει αυτή την γη που σήμερα πατάμε ως Έλληνες πολίτες λόγω της τουρκικής επιθετικότητας και απληστίας.
Το άρθρο μιλά για άρση των «παρεξηγήσεων» μέχρι την επίτευξη μιας νέας συνθήκης φιλίας Ελλάδος και Τουρκίας!
Συγκεκριμένα το άρθρο του γνωστού Τούρκου Harun Yahya σε ρωσική εφημερίδα αναφέρει:
«Τούρκοι και οι Έλληνες είναι δύο λαοί που ζούσαν δίπλα-δίπλα στις ίδιες εκτάσεις εδώ και αιώνες. Αναμειγνύονταν και συνδέονταν μεταξύ τους με πολλούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Το φυσικό αποτέλεσμα αυτής της μακράς συνύπαρξης θα έπρεπε να ήταν ένας στενός δεσμός, αδελφοσύνης και φιλίας, κάτι που συμβαίνει με πολλά παρόμοια παραδείγματα ανά τον κόσμο.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι για αυτές τις δύο χώρες.
Μια βαθύτερη ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι λόγοι πίσω από αυτό το παράξενο αποτέλεσμα ήταν ορισμένοι κύκλοι που δεν θεώρησαν την ανάπτυξη αυτής της φιλίας και συμμαχίας κατάλληλη για τα συμφέροντα και τα σχέδιά τους.
Είναι γνωστή σήμερα η συνήθεια για τους εν λόγω κύκλους (Βρετανία- ΗΠΑ) να εισβάλουν και να επαναλαμβάνουν καταστρεπτικά σενάρια όποτε δημιουργείται μια ευκαιρία για την τουρκική-ελληνική φιλία.
Οι ίδιοι κύκλοι εκμεταλλεύτηκαν κάθε ευκαιρία για να σπείρουν τους σπόρους της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών και για το σκοπό αυτό τροφοδότησαν τεχνητές κρίσεις και συγκρούσεις παλαιότερα ενώ μπόρεσαν ακόμη να φέρουν τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου για εντελώς παράλογους και ασήμαντους λόγους .
Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η δράση αυτών των μυστικών δομών εναντίον των δύο χωρών έγιναν πιο εμφανείς επειδή πίστευαν ότι μια τουρκοελληνική συμμαχία ήταν επικίνδυνη για τα σχέδιά τους για κυριαρχία και εκμετάλλευση της Μέσης Ανατολής.
Επιπλέον, η συνέχιση του χαλιφάτου, ενός τίτλου που διατηρούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν ακούγονταν καλά για την Βρετανία, η οποία είχε κάνει σχέδια κυριαρχίας πάνω στη Μέση Ανατολή και τις Ισλαμικές χώρες ενώ εποφθαλμιούσε τους φυσικούς πόρους και τα αποθέματα πετρελαίου.
Μόλις ο Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε, η Βρετανία κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, δεν ξεκίνησε άμεσα πόλεμο εναντίον των Οθωμανών και δεν επέκτεινε προσωπικά την κατοχή στην Ανατολία.
Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησε μια «πληρεξούσια χώρα», την Ελλάδα , γιατί γνώριζε καλά ότι μια τέτοια κατοχή θα έφερνε φυσικό και ηθικό κόστος.
Διανέμοντας τμήματα της Ανατολίας μεταξύ Γάλλων, Ιταλών και Αρμενίων, η Βρετανία χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να καταλάβει τη Δυτική Ανατολία κάνοντας διάφορες υποσχέσεις.
Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα εμπιστεύτηκε τις βρετανικές υποσχέσεις υποστήριξης και εισέβαλε στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της αποπλάνησης των Βρετανών.
Οι Έλληνες έφτασαν μέχρι την Προύσα .
Ωστόσο, δεν έλαβαν ποτέ τη στήριξη που απαιτούνταν από τους Βρετανούς.
Αντ ‘αυτού, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της χωρίς επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό στρατό, ο οποίος πολεμούσε για 20 χρόνια.
Αναπόφευκτα, οι Έλληνες υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τις τουρκικές εκτάσεις που κατέλαβαν μετά από μια μεγάλη ήττα.
Δεν ήταν η μόνη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη διπλά από τη Βρετανία.
Στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάνης που ακολούθησαν την αποκορύφωση του τουρκικού πολέμου ανεξαρτησίας, η Βρετανία ήταν μεταξύ των νικητών, αλλά η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήταν σύμμαχος της Βρετανίας, τοποθετήθηκε μεταξύ των ηττημένων.
Πράγματι, τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος δεν μπορούσε να μην εκφράσει την έκπληξή του σε αυτή τη σειρά των γεγονότων και ρώτησε:
«Γιατί ενώ η Βρετανία είναι ανάμεσα στους νικητές, εγώ είμαι με τους ηττημένους παρά το γεγονός ότι είμαι σύμμαχος της;».
Ο Βενιζέλος, δεν κατανόησε το αναπόφευκτο τέλος στη φιλία του με το βρετανικό βαθύ κράτος και τις κενές του υποσχέσεις αυτού καθ ‘όλη την ιστορία.
Από τότε, η ίδια βαθιά και αποικιοκρατική εξουσία, ανοιχτά ή κρυφά, διατήρησε την πολιτική της δημιουργίας διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Στην κατοχή των οθωμανικών περιοχών μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η κύρια κινητήρια δύναμη ήταν αναμφισβήτητα η Βρετανία.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που βοήθησαν στην πολεμική σύγκρουση με σκοπό την εξυπηρέτηση των βρετανικών συμφερόντων.
Παραδόξως, μετά την επιτυχή απελευθέρωση της Τουρκίας από την κατοχή και την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους, δημιουργήθηκε ένα φανταστικό σενάριο, όπου η Βρετανία φαινόταν σαν καλός φίλος της Τουρκίας και η Ελλάδα ως εχθρός .
Αυτό το άσχημο σενάριο υποστηρίχθηκε με πολύ περίπλοκες τεχνικές προπαγάνδας και προκλήσεων καθώς και με παραπληροφόρηση και σταδιακά οδήγησε σε μια σφήνα μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν επιτρέπεται στην Τουρκία και στην Ελλάδα να αναπτύξουν φιλία, συμμαχία και συνεργασία, κάτι που ασφαλώς θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Μέσω διαφόρων προθέσεων, αυτή η συμμαχία, η οποία θα μπορούσε εύκολα να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, αποτράπηκε με πολλούς τρόπους .
Η κρίση των Ιμίων ( Kardak αναφέρει) , η οποία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ δύο χωρών, ήταν ένας από τους τεχνητούς λόγους που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της τουρκοελληνικής φιλίας.
Πρώτα ξεκίνησε όταν ένα τουρκικό πλοίο προσάραξε στις νησίδες αυτές το 1996 στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η κρίση κλιμακώθηκε μετά από μια διαμάχη μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών σωμάτων διάσωσης και οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος του πολέμου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρενέβησαν και βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης.
22 χρόνια αργότερα, οι εντάσεις εξαπλώθηκαν και πάλι στις 28 Ιανουαρίου 2018 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λόγω των νησίδων των Ιμίων .
Η Τουρκική Ακτοφυλακή εμπόδισε την προσπάθεια του Έλληνα υπουργού Άμυνας Κάμενου να προσεγγίσει τις βραχονησίδες με μια κανονιοφόρο για να ρίξει ένα στεφάνι προς τιμή των πεσόντων πιλότων. Μετά από προειδοποίηση, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τα «τουρκικά ύδατα» προτού η κρίση κλιμακωθεί περαιτέρω.
Σαφώς, ακόμη και μικρές νησίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπρώξουν δύο στρατούς τον έναν εναντίον του άλλου και να ξεκινήσουν οι πολεμικές κραυγές. Είναι προφανές ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα όμως θα κερδίσουν τίποτα από την ανανέωση τέτοιων τεχνητών κρίσεων.
Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών των δύο χωρών με την ενθάρρυνση μιας τέτοιας κρίσης δεν θα κάνει παρά τίποτα άλλο παρά να βλάψει και τις δύο.
Για άλλη μια φορά, το μόνο μέρος που θα επωφεληθεί από την προκύπτουσα κρίση θα είναι οι «μυστικές δομές» που θεωρούν μια συμμαχία στην περιοχή ακατάλληλη για τους σκοπούς τους.
Τα ίδια προσκόμματα δημιουργήθηκαν επίσης εναντίον της συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Ωστόσο, η λογική προσέγγιση και των δύο ηγετών κατόρθωσε να αποτρέψει την πλοκή και ακόμη και να επιτύχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Είναι ζωτικής σημασίας τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα να ενεργούν με σύνεση και κοινή λογική για να εξαλείψουν αυτά τα σχέδια και να είναι προσεκτικές στους «προκλητικούς κύκλους».
Ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση παρόμοιων πρακτόρων που έχουν διεισδύσει στη διοίκηση, τη γραφειοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι δύο χώρες να διατηρήσουν αμοιβαία σεβαστές, καλοπροαίρετες και εύλογες πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αποσκοπούν στη διακοπή της φιλίας και της συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017, η οποία ήταν η πρώτη προεδρική επίσκεψη μετά από 65 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί πολύ θετικό ξεκίνημα για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων.
Συμφωνίες συμμαχίας, φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς θα είναι αναμφισβήτητα μια ισχυρή προφύλαξη έναντι «προσκομμάτων» που προορίζονται να ωθήσουν τις δύο χώρες να πολεμήσουν μεταξύ τους .
Είναι πολύ σημαντικό οι δύο χώρες να αγνοήσουν τις προκλήσεις ορισμένων ομάδων συμφερόντων και να επικεντρωθούν στην προσέγγιση.
Οι δύο χώρες μοιάζουν πολύ, σε φιλίες, παραδόσεις, έθιμα και τρόπο ζωής .
Για αιώνες συνυπήρχαν και εξακολουθούν να το κάνουν.
Η κατάρρευση της ειρήνης σε περιόδους κατά τις οποίες απαιτείται φιλία προκαλεί μεγάλα προβλήματα και δεν κάνει τίποτα άλλο , παρά να εμφανίζει μεγάλη ζημιά και στις δύο χώρες και στην περιοχή γενικά.
Ειδικά σε εποχές όπως αυτή , όταν πολλοί πόλεμοι και οικονομικές κρίσεις αφθονούν, είναι ζωτικής σημασίας να μετατρέψουμε το αρνητικό σε θετικό και να αναζωογονήσουμε αυτήν την φιλία των 500 ετών», καταλήγει το άρθρο. στην ρωσική εφημερίδα
Πάντως, ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν φιλία 500 ετών…πρώτη φορά το μαθαίνουμε…
Εμείς επ΄ευκαιρία παραθέτουμε μόνο μερικά βίντεο από την «ελληνοτουρκική φιλία» όπως την εννοούμε σε αυτόν τον τόπο εδώ και πολλά πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα το 1821.