Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ισχυρή ναυτική δύναμη προερχόμενη από τη Σιγκαπούρη κατευθύνεται προς τη Χερσόνησο της Κορέας, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, «για να αντιμετωπισθεί το ασύδοτο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ».
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ, που προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης σε μια ήδη φορτισμένη περιοχή, έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της Συρίας.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ, που προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης σε μια ήδη φορτισμένη περιοχή, έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της Συρίας
Δηλαδή, οι Τόμαχοκ που έπληξαν το συριακό αεροδρόμιο αποτέλεσαν ένα είδος προειδοποίησης στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Και για τη μεν Βόρεια Κορέα υπάρχει προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ ότι θα τη «συνετίσει» είτε με τη συνεργασία είτε χωρίς της Κίνας, όσον αφορά ωστόσο τη Συρία υπήρξε ξεκάθαρη ανατροπή της έως τώρα εκφρασμένης πολιτικής του: Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, επιτιθέμενος στην άποψη της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τα αεροδρόμια του Άσαντ» ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει: «Αν επιτεθούμε εναντίον κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία είναι σαν να προκαλούμε να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί προεκλογικά ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 45 φορές.
Στο στόχαστρο η Βόρεια Κορέα
Η απόφαση για την αποστολή της μεγάλης ναυτικής δύναμης ακολουθεί τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου με το ιαπωνικό ναυτικό, στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, με την ίδια αμερικανική ναυτική δύναμη κρούσης.
Αυτήν τη στιγμή η αμερικανική αρμάδα βρίσκεται στα ανοικτά της Σιγκαπούρης στον Δυτικό Ειρηνικό.
«Η αμερικανική ναυτική διοίκηση Ειρηνικού έδωσε εντολή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson να κατευθυνθεί βόρεια προς την Κορεατική Χερσόνησο. Επειδή η Νο1 απειλή για την περιοχή εξακολουθεί να είναι η Β. Κορέα λόγω του άφρονος, αποσταθεροποιητικού και ανεύθυνου προγράμματος των πυραυλικών δοκιμών με πυρηνικές δυνατότητες». Αυτό δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο πλωτάρχης Dave Benham, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας επιμένουν ότι η Πιονγκγιάνγκ, που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη πυραυλική δοκιμή, μέσα σε δύο χρόνια ενδεχομένως να έχει έτοιμη πυρηνική κεφαλή που θα μπορούσε να φτάσει στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διοίκηση Αεροδιαστήματος Βόρειας Αμερικής, υπεύθυνη για την ασφάλεια της περιοχής, εκφράζει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην αποτροπή οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής από διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM) με στόχο τις ΗΠΑ.
Αλλά ο πτέραρχος Lori Robinson έχει καταθέσει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πυραυλική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα τον Φεβρουάριο, με πύραυλο εφοδιασμένο με μηχανή στερεού καυσίμου.
Η νέα ένταση στην περιοχή προστίθεται στην κρίση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που έχει εμπλέξει την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, το Μπουρνέι, μαζί με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Αμερικανική μονομερής ενέργεια;
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τραμπ φιλοξενούσε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ και στις συνομιλίες τους επιχείρησε να πιέσει τον στενό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ να βοηθήσει στη διεθνή προσπάθεια να τερματισθεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι πρόεδροι Τραμπ και Σι συμφώνησαν στην «επείγουσα αντιμετώπιση της απειλής από τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας και στη συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος ειρηνικά», καθώς και να γίνει αποπυρηνικοποιημένη ζώνη η Χερσόνησος της Κορέας.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με μονομερή δράση εναντίον του διεθνώς απομονωμένου κράτους, κάτι που προκαλεί παγκόσμιες ανησυχίες ιδιαίτερα μετά το πλήγμα εναντίον της Συρίας την Πέμπτη.
Ο σύμβουλος για θέματα ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, H.R. McMaster, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την Κυριακή ότι είναι «προληπτική ενέργεια η αποστολή δύναμης κρούσης προς την Κορεατική Χερσόνησο, επειδή η Β. Κορέα έχει επιδείξει συνεχή προκλητική συμπεριφορά».
Θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ;
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της διαφαινόμενης κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο ο Τραμπ ενδέχεται να ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ.
Χωρίς όμως να μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της καταστατικής Συνθήκης της Ουάσινγκτον που προβλέπει τη δέσμευση της συλλογικής άμυνας και το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση.
Η μόνη φορά που έγινε αυτό ήταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, όμως, κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει.
Η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να είναι συμπτωματική: Λίγο μετά την κοινή δήλωση των Μέρκελ-Ολάντ που επέρριπταν στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την αποκλειστική ευθύνη της αμερικανικής επίθεσης εναντίον της χώρας του, για να ακολουθήσει ο γγ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που συμφώνησε απόλυτα με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες.
Πάντως, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή των συμμάχων στην περίπτωση της Συρίας. Επειδή θα έπρεπε να προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε όμως ορισμένες χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως τη Γαλλία (εκλογές σε δύο εβδομάδες) και τη Γερμανία που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.
Ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου οι πολίτες καλούνται στις κάλπες τον Σεπτέμβριο και η οποία θα έπρεπε να αποφασίσει εάν σκοπεύει να εμπλακεί άμεσα σε μια τόσο πολυσύνθετη εστία κρίσης ή εάν θα γύριζε την πλάτη σε έναν τόσο σημαντικό εταίρο, όπως είναι οι ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να θέσει τους συμμάχους ενώπιον ενός τόσο δύσκολου διλήμματος.