Την ευκαιρία να αποτιμήσουν από κοινού τις νέες διατάξεις του ειδικού μισθολογίου είχαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και Λιμενικού, που συναντήθηκαν στη σκιά της ψήφισης των μέτρων λιτότητας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν και οι υπογράφουν πρόεδροι ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ και ΠΕΑΛΣ, αναφέρονται τα εξής:
Κοινή μας θέση είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα ανακολουθία της Κυβέρνησης και προφανή εμπαιγμό σε βάρος των ενστόλων, η εισαγωγή ενός μισθολογίου χωρίς καν να έχει προηγηθεί ο στοιχειώδης διάλογος, όπως επιβάλλει η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Παράλληλα έγινε αποτίμηση των δράσεών μας γι’ αυτό το ζήτημα και συζητήθηκαν περαιτέρω τρόποι συνδικαλιστικής δράσης προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο αγώνας ημών για την άρση του πλαφόν του πενθημέρου που εισήχθη αρχικά στο σχέδιο νόμου ήταν καθοριστικός για την αποτροπή περαιτέρω μειώσεων, αφού δε θα καλύπτονταν η εν λόγω μείωση από καμία προσωπική διαφορά. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της ισότητας μεταξύ των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν εξαιρετικής σημασίας αποτέλεσμα, αφού ανοίγει ο δρόμος για ενιαία αντιμετώπιση μεταξύ όλων των στελεχών και την άμεση επίλυση των στρεβλώσεων – αδικιών που αποτυπώθηκαν από τη πρώτη στιγμή.
Παράλληλα, η ανάδειξη του προβλήματος της μη προσμέτρησης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και των ετών σπουδών για την απόκτηση πτυχίου στην κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια, οδήγησε στη δημόσια δέσμευση των αρμόδιων φορέων, μέσω της ερμηνείας που δόθηκε από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι όσοι έχουν αναγνωρίσει τους εν λόγω χρόνους μέχρι την 31-12-2016 θα λαμβάνονται αυτοί υπόψη στην κατάταξή τους στα προαναφερόμενα κλιμάκια. Τα ανωτέρω φυσικά και δεν αποτελούν παροχές όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση, απλά πρόκειται για διατήρηση διατάξεων που ίσχυαν και τις οποίες επρόκειτο να αναιρέσουν.
Δυστυχώς, οι στρεβλώσεις, οι αδικίες και οι ανισότητες που προκλήθηκαν από το νέο μισθολόγιο παρέμειναν ως είχαν με ευθύνη της κυβέρνησης και λόγω της μη συμμετοχής μας σε διάλογο και στη διαμόρφωση του σχετικών μισθολογικών διατάξεων, αφού η φιλοσοφία σχεδίασης αυτού, είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στον τρόπο εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπου ως γνωστόν υφίσταται βαθμολόγιο σε αντίθεση με τα Σώματα Ασφαλείας.
Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τακτική της Κυβέρνησης να προωθεί διχαστικές μισθολογικές διατάξεις και τη διαίρεση των ενστόλων σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο προβάλει και διεκδικεί τα αιτήματά του αποτελεσματικά σε αντίθεση με την απόπειρα συκοφάντησής του ως δήθεν υπαίτιο για τις δυσμενείς διατάξεις του νέου μισθολογίου.
Οι Ομοσπονδίες, τέλος, τονίζουν ότι πέρα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, που θα επιδιώξουν προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του νέου μισθολογίου, και επειδή είναι πασιφανές ότι η Κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, έδωσαν εντολή στους νομικούς τους συμβούλους να καταθέσουν νέα προσφυγή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά και να επεξεργαστούν άμεσα προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο αγώνας των Ομοσπονδιών θα είναι συνεχής και ας μην θεωρήσει κανείς ότι με την ψήφιση του νέου μισθολογίου λύθηκαν τα προβλήματα. Αντίθετα, με την εφαρμογή του θα διαφανεί σε όλη του την έκταση το έκτρωμα που ψηφίστηκε.