Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η επιμονή του Δ.Ν.Τ. για μεγάλο ύψος μέτρων, και προπαντός για την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, έχει προκαλέσει την οργή της Αθήνας αλλά και σφοδρές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις, του επιτρόπου Μοσκοβισί και στην Ελλάδα το πυρ ομαδόν από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πρώτο επίπεδο όλοι κάνουν λόγο για λανθασμένη εκτίμηση του Δ.Ν.Τ., για τη χρήση παλαιότερων στοιχείων και το καλούν να αναθεωρήσει τα στοιχεία με το οποίο βγάζει τα συμπεράσματα. Όμως η επιμονή του ταμείου, για παράλογα μέτρα, όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλεί δεύτερες σκέψεις τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, τώρα στην ελληνική πρωτεύουσα και στην έδρα της Κομισιόν αρχίζουν να σκέφτονται ότι ενδεχομένως δεν πρόκειται περί λάθους, αλλά ότι πίσω από τη στάση του ίδιου του Δ.Ν.Τ. κρύβονται πολιτικά παιχνίδια.
Και όταν λέμε πολιτικά παιχνίδια δεν εννοούμε τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εντός του ταμείου, τα παιχνίδια του Πολ Τόμσεν ή της Κριστίν Λαγκάρντ ή ενδεχομένως των ανθρώπων του Τραμπ.
Εννοούμε πολιτικά παιχνίδια τα οποία έχουν σχέση με την Ελλάδα. Μάλιστα αυτές οι σκέψεις είχαν αρχίσει να απασχολούν την Αθήνα και κύκλους τις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες και έγιναν πιο ισχυρές ύστερα από την έκθεση της κομισιόν, από την οποία προκύπτει με σαφήνεια πλέον ότι τα μέτρα και τα στοιχεία του Δ.Ν.Τ. δεν στηρίζονται σε καμία οικονομική και πραγματική βάση, όπως λένε.
«Όταν οι αριθμοί λένε άλλες αλήθειες», τότε πρέπει να αναζητήσουμε άλλα κίνητρα πίσω από τη στάση, έλεγε στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δ.Ν.Τ. με τη στάση του ουσιαστικά εμπλέκεται στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα Θα λέγαμε ότι αρκετοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σκέφτονται ότι στόχος πλέον είναι να πληγεί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο ελιγμός της κυβέρνησης να πάει σε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, θεωρείται ως μία κίνηση η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τις επιδιώξεις του Δ.Ν.Τ., οι οποίες όπως επισημαίνουν συνομιλητές μας, συμβαδίζουν με εκείνες του Σόιμπλε.
Και είναι αυτή ακριβώς η προσέγγιση η οποία ερμηνεύει σωστά και τη σφοδρή επίθεση, που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά του Γερμανού υπουργού οικονομικών, όταν κάλεσε την Ανγκέλα Μέρκελ να αποτρέψει τον Σόιμπλε από δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά στα μέτρα αυτά καθεαυτά, η κυβέρνηση πλέον φαίνεται πως έχει σταδιακά μετατοπίσει το κέντρο βάρους από τα συγκεκριμένα μέτρα στο συνολικό πακέτο. Στις ερωτήσεις για το αφορολόγητο, τις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, απάντηση είναι πως πρέπει να δούμε το συνολικό πακέτο, το οποίο σύμφωνα με την κυβερνητική εκτίμηση θα είναι θετικό. Εκεί που εκφράζεται κάθετη αντίθεση και αντίρρηση είναι στη μείωση των συντάξεων, μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.