Είναι τόσο παράλογο που η έννοια «οσμή σκανδάλου» δεν επαρκεί για να αποδώσει τη δυσώδη μυρωδιά κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος η οποία αναδύεται μέσα από την απόφαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ 48,69 εκατομμύρια ευρώ ρίχνονται βορά στα ταμεία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης την ίδια ώρα που το υγειονομικό προσωπικό της χώρας παλεύει γυμνό καθώς δεν χορηγούνται μάσκες και στολές ώστε να αντιμετωπίσουν επαρκώς και προστατευμένοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας την πανδημία COVID-19.
Κεντρικό πρόσωπο αυτής της διασπάθισης δημοσίου χρήματος είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις βορβορώδεις διαδικασίες. Άλλωστε έχει καταγγελθεί για τα voucher που μοίραζε σε ανέργους και στην προηγούμενη υπουργική του θητεία από το 2012 έως τις αρχές του 2015. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το έχει πράξει λοιπόν και στο παρελθόν και έρχεται να ενεργοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και το 2020!!!
Που εντοπίζεται το σκάνδαλο
Από την αρχή των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι ζητούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας. Αρχικώς η Κυβέρνηση ενέταξε τους δικηγόρους και ακολούθως όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Κυρίαρχο αίτημα όλων ήταν να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Ναι μεν ενέταξε όλους τους κλάδους των επιστημόνων, αλλά επικαλούμενοι οι υπουργοί οικονομική δυσπραγία, τους εξαίρεσε από την καταβολή των 800 ευρώ! Αντ’ αυτού μηχανεύτηκαν την καταβολή ποσού 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης που θα προσφέρονταν με voucher. Αυτή τη δράση θα την αναλάβουν τα αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Επίπεδο 1 και 2). Η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε τα συνδικαλιστικά όργανα ειδικά των δικηγόρων. Μέχρι και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρα συνεδρίασε για να εξεύρει τρόπους αντίδρασης κατά των αν μη τι άλλο παράλογων κυβερνητικών αποφάσεων. Περάν όλων των άλλο είναι παράλογο να επιδιώκεις στο καλύτερα εκπαιδευμένο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας, το επιστημονικό προσωπικό δηλαδή, να προσφέρεις εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι έξι βασικοί επιστημονικοί κλάδοι, δηλαδή, οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι ανεξάρτητοι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.
Καθίσταται προφανής η διασπάθιση
Από αυτό το σημείο αρχίζει ο παραλογισμός που οδηγεί ευθέως σε σκανδαλώδη διαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με την προκήρυξη αναμένεται να ωφεληθούν 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι αν ελάμβαναν τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος θα έπρεπε να λάβουν 144,27 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα όμως που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση δiα του πρωτομάστορα των voucher Γ. Βρούτση ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940,00€. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αφαίρεσης προκύπτει ευθέως και το νούμερο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος που κάνει η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους και το υγειονομικό προσωπικό να μην διαθέτει τα στοιχειώδη… Ουσιαστικά κατασπαταλά (άραγε είναι άγνωστο το γιατί;) 48,69 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατευθύνει στα ιδιωτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, αφήνοντας δυσαρεστημένους τους επιστήμονες (αφού λαμβάνουν μόνο 600 ευρώ) και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον 48,69 εκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει 1070 ευρώ ανά καταρτιζόμενο (600 ευρώ ο καταρτιζόμενο και 470 αμοιβή το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης) και όχι 800 ευρώ σε κάθε επιστήμονα-ελεύθερο επαγγελματία, ώστε να γλυτώσει 270 ευρώ ανά επαγγελματία ή συνολικά 48,69 εκατομμύρια ευρώ.
Κρατικό και όχι κοινοτικό χρήμα
Μέχρι να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Κυβέρνηση και τα διάσπαρτα σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ αλλά και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) παπαγαλάκια της, είχαν τα ίδιο επιχείρημα σαν καραμέλα… «Δεν υπάρχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και η Κυβέρνηση λαμβάνει εμμέσως χρήματα από κοινοτικούς πόρους…» ήταν η μόνιμη επωδός!!!
Όμως φευ! Τους διαψεύδει η ίδια η επίσημη έγγραφη ενημέρωση που αφορά στο «Πρόγραμμα στήριξης επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών, πληττομένων από τον COVID-19».
«Η Δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (ΣΑΕ Ε034 κωδικός έργου 50548764) και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές ενέργειες, από το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις» και 2Σ «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεραιότητας 8v» , αναγράφεται σχετικά στη σελίδα 4 της με αριθμό 2/2020 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας…
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το υπουργείο Εργασίας θα χρηματοδοτήσει αυτή τη δράση και ΑΝ καταφέρει να πείσει θα λάβει τα χρήματα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ… Τώρα πως θα πείσει τα κοινοτικά όργανα ότι οι επιστήμονες της χώρας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χρειάζονται επιμόρφωση από εκπαιδευτές που το πιθανότερο είναι να κατέχουν χαμηλότερης βαθμίδας πτυχία από τους καταρτιζόμενους, μόνο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να μας το ξεκαθαρίσει.