Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε σε τηλεοπτική του παρουσία ότι η ΝΔ ποτέ δεν είχε θέσει ζήτημα αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αντικρούοντας τα προεκλογικά λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εδώ και επτάμισι μήνες, σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης φροντίζουν να «τουμπάρουν» και να αναιρούν τα όσα είχαν ειπωθεί προεκλογικά από τους ίδιους αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, η… ασυνεννοησία που εμφανίζεται συχνά – πυκνά στις δημόσιες τοποθετήσεις των «γαλάζιων» στελεχών και υπουργών έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, όπως συνέβη και στην περίπτωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός τόνισε, αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα του προσφυγικού πως: «Το ζήτημα της αποσυμφόρησης, ποτέ μα ποτέ και μέχρι και σήμερα δεν αποτέλεσε πολιτική της ΝΔ», συμπληρώνοντας αργότερα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει εν τέλει στην πρακτική της αποσυμφόρησης, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο σχέδιο.
Ο Μάκης Βορίδης υπογράμμιζε on air ότι η αποσυμφόρηση δεν ήταν «ποτέ μα ποτέ» στην ατζέντα της ΝΔ, με τη διάψευση να έρχεται από τον… ίδιο τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός από τη Σάμο όπου είχε βρεθεί μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, τόνιζε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί προτεραιότητα της ΝΔ.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2017, όπως υπενθύμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει το ζήτημα της αποσυμφόρησης, λέγοντας τα εξής, απευθυνόμενος προς τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα: «Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Εν τέλει, η πολιτική που προκρίνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι άλλη από τη δημιουργία κλειστών δομών – «στρατόπεδων συγκέντρωσης» για τους πρόσφυγες, με τις προεκλογικές εξαγγελίες επί του ζητήματος να… φεύγουν με τον αέρα.