Παρέμβαση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, καθώς οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στην δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, είναι πολύ μεγάλες.
Παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποστείλει μηνύματα τόσο προς την Τουρκία και την Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και αυτό, καθώς το προσφυγικό – το “μεταναστευτικό” πλέον για την κυβέρνηση- μετατρέπεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της.
Η Αθήνα, βλέπει τις ροές να μην σταματούν- ο καλός καιρός εξ άλλου δεν βοηθάει- με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποσυμφορήσει τα νησιά, ενώ η σκλήρυνση της στάσης στο πρόβλημα, επίσης δεν αποτρέπει τη συνέχιση των ροών.
Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, στις προσπάθειες μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, είναι ιδιαίτερα μεγάλες, με την κυβέρνηση να πληρώνει το κόστος της συμπεριφοράς της ως αντιπολίτευσης, όπου δεν αναγνώριζε το πρόβλημα, αποδίδοντάς το αποκλειστικά στον …ΣΥΡΙΖΑ!
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Περιφερειάρχες που έδωσαν αρχικά στους αρμοδίους υπουργούς υποσχέσεις- έναντι ανταλλαγμάτων στο παρασκήνιο- πως θα βρεθούν χώροι μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, μόλις έρθει η στιγμή να συγκεκριμενοποιήσουν τους χώρους κάνουν πίσω, λόγω της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόβλημα, αργά και σταθερά, γίνεται όλο και μεγαλύτερο για την κυβέρνηση, που φοβάται διαρροές προς την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου και ήδη κορυφαίοι δημοσιογράφοι του χώρου της (πχ Γιάννης Πρετεντέρης) την προτρέπουν να μετακινηθεί “δεξιότερα” στο μεταναστευτικό θέμα, σημειώνοντας με νόημα πως “αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη” και έτσι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις εισπράτουν πολιτικό όφελος. Βήματα, πάντως, που σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την αριστερή αντιπολίτευση και από κοινωνικές οργανώσεις- μάχη που θα εκφραστεί, πιθανότατα, και στο Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με τον πρωθυπουργό να πρέπει να καθησυχάσει και τους βουλευτές της παράταξής του.
Η Αθήνα, πάντως, έχει τη στήριξη της Ευρώπης στις κινήσεις που κάνει, αλλά και τις υποσχέσεις πως θα πάρουν πρόσφυγες και θα συμβάλλουν στην επαναπροώθηση προς τις χώρες που προέρχονται, ώστε, “να αποσταλούν τα κατάλληλα μηνύματα”.
Η ανάληψη των καθηκόντων της μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών από τον Αλκιβιάδη Στεφανή, θεωρείται μια καλή κίνηση, καθώς ο υφυπουργός Άμυνας-και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- έχει αποδειχθεί έως τώρα πολύ αποτελεσματικός στη διαχείριση των προβλημάτων.