ΟΙ ΑΡΧΙΓΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο κύβος ερρίφθη. Στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν θα εισβάλουν στο ιρακινό Κουρδιστάν στις 12 Οκτωβρίου προκειμένου να ανατρέψουν τα σχέδια των Κούρδων και του ηγέτη τους Μασούντ Μπαρζανί να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Το χρονοδιάγραμμα της εισβολής φαίνεται πώς αποφασίστηκε μετά από διαβουλεύσεις του Ραγίπ Ερντογάν με τον Ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί, αλλά και τον Ιρακινό πρόεδρο, ενώ προηγουμένως θα γίνει πρόβα υπό την μορφή ασκήσεων.
Ήδη, οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν είναι πολύ μεγάλες τόσο από το Ιράκ όσο και από το Ιράν, αλλά και την Τουρκία. Οι τρεις αυτές χώρες φαίνεται να έχουν το «πράσινο φώς» και από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι οποίες έσπευσαν να καταδικάσουν την επιχείρηση αυτονόμησης των Κούρδων με το δημοψήφισμα που έκαναν.
Τουρκία δημοσιεύματα αποκαλύπτουν μέρος του σχεδίου που έχει αποφασιστεί και σύμφωνα με αυτό ο ιρακινός στρατός θα εισβάλει από τον Βορρά με στόχο να πλήξει τους Κούρδους. Ο ιρακινός στρατός θα μπει στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι με 13.000 στρατιώτες. Αυτή η επιχείρηση θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι δράσεις από το Ιράν και την Τουρκία.
Κι αυτό γιατί, το Ιράκ με τις δυνάμεις του θα επιχειρήσει να ανοίξει έναν νέο δρόμο στα σύνορα, στην περιοχή Silopi (στα τριεθνή σύνορα Τουρκίας, Συρίας, Βορείου Ιράκ -ιρακινού Κουρδιστάν- ανάμεσα σε βορειοαντολική Συρία και τις ανατολικές περιοχές ιρακινού Κουρδιστάν), καταλαμβάνοντας τη συνοριακή πύλη «Fish Habur». Επίσης, να πάρει το συνοριακό πέρασμα στην περιοχή «Hacı Umran» (ιρανο-ιρακινά σύνορα).
Την ίδια στιγμή, αν και στην πρώτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να μπει στο Ιράκ ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην περιοχή «Simelka» – «Fish Habur» με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας των τουρκικών εμπορικών προϊόντων και των Τουρκμένων.
Η Τουρκία τις επόμενες ημέρες θα σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον του Μπαρζανί Μετά από την ανακοίνωση της Περιφερειακής Διοίκησης του Βόρειου Ιράκ για το «παράνομο» δημοψήφισμα, η διαδικασία της απομόνωσης του ιρακινού Κουρδιστάν περιλαμβάνει κινήσεις, οι οποίες, κατά το δημοσίευμα, θα αλλάξουν τις οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή.
Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν συζητούν στην Τεχεράνη οι αρχηγοί των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και του Ιράν. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ ανταποδίδει την επίσκεψη που είχε δεχθεί στην Άγκυρα από τον Ιρανό ομόλογό του, στρατηγό Μπαγκερί, με θέμα συνομιλιών τους Κούρδους βεβαίως και πώς θα αποτρέψουν τα σχέδια τους για ανεξαρτησία, η οποία θα απειλήσει και τα εδαφικά σύνορα της Τουρκίας και του Ιράν.
Μέχρι στιγμής, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει αναπτύξει στα σύνορα της με το βόρειο Ιράκ που ελέγχεται από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού. Πληροφορίες αναφέρουν πώς η ροή των στρατευμάτων προς την συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται με το πρόσχημα και της στρατιωτικής άσκησης που θα πραγματοποιήσουν το Ιράν και το Ιράκ τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά της η Άγκυρα συνεχίζει επίσης την αναδιάταξη των τουρκικών στρατευμάτων από το εσωτερικό της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Στρατιωτικά οχήματα με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν φθάσει στην επαρχία Χατάι και κατευθύνονται στην παραμεθόρια περιοχή του Ρεϊχανλί.
Όπως όλα δείχνουν οι προετοιμασίες για την εισβολή προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, αλλά το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία υπολογίζουν χωρίς τον… ξενοδόχο που είναι οι Κούρδοι, ίσως οι πιο σκληροί μαχητές στην περιοχή. Γνωρίζουν άριστα τα εδάφη, πώς θα κινηθούν αλλά και πώς θα παγιδεύσουν τον εχθρό. Σίγουρα οι τρεις χώρες θα τα βρουν μπαστούνια και θα πρέπει να είναι αποφασισμένες για μεγάλες απώλειες.