Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το τραπέζι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον διοικητή της ΤτΕ και τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό
– Παρούσες οι σύζυγοι των τεσσάρων πολιτικών ανδρών
– Το –λιτό- μενού είχε επιμεληθεί η Μαρέβα Μητσοτάκη
– Τι συζητήθηκε και τι δεν… ειπώθηκε στον “μυστικό δείπνο” της Κηφισιάς
– Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να παίζει ρόλο… μεσολαβητή ανάμεσα σε Παυλόπουλο και Στουρνάρα
Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, στο σπίτι του ζεύγους Μητσοτάκη στην Κηφισιά έφτασαν τρία ζευγάρια. Ήταν ένα δείπνο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ενός πρώην πρωθυπουργού.
Το “μυστικός δείπνος”, όπως χαρακτηρίζεται, έγινε στο σπίτι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος με τη σύζυγό του.
Το δείπνο των τεσσάρων ανδρών και των συζύγων Σάββατο (14.01.2017). Το μενού του δείπνου επιμελήθηκε η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη. Περιελάμβανε ψάρι και κρασί. Τα πιάτα δεν… άδειασαν, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο δείπνο ξεκίνησαν την βραδιά τους με ουίσκι.
Πρώτοι στο σπίτι του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη έφτασαν ο Παναγιώτης Πικραμμένος και η σύζυγός του. Ακολούθησε το ζεύγος Στουρνάρα, ενώ τελευταίοι έφτασαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του. Μάλιστα, το προεδρικό ζεύγος ήταν εκείνο που αποχώρησε πρώτο, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέφει εκείνο το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο για να κλείσει εκκρεμμότητες.
Η σύνθεση του δείπνου καθορίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε αρχίσει να διοργανώνεται πως μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αποφασίστηκε να προσκληθούν και οι κ.κ. Στουρνάρας και Πικραμμένος με τις συζύγους τους.
Στο χριστουγεννιάτικο δείπνο επικράτησαν οι οικογενειακές ιστορίες, με τις κυρίες να έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό «βοήθησε» στο να μην ανοίξει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζήτηση για θέματα όπως το Μνημόνιο, η δεύτερη αξιολόγηση ή οι εκλογές. Τα οικονομικά και τα νομικά αποτέλεσαν κοινό σημείο συζήτησης πριν σερβιριστεί το φαγητό, όπως προκύπτει από την εικόνα της συνάντησης που μεταφέρουν διάφορες… πλευρές του τραπεζιού.
Πολιτική… κουζίνα
Το δείπνο εκκρεμούσε από τα τέλη Νοεμβρίου και στόχευε στο να λειανθούν οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΠτΔ. Όταν αποφάσισε να προσκαλέσει και τους Γιάννη Στουρνάρα και Παναγιώτη Πικραμμένο, ενημερώθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δεν έφερε αντιρρήσεις.
«Η αίσθηση ότι το δείπνο αποσκοπούσε στο να λιώσουν οι πάγοι και να έρθουν πιο κοντά κορυφαίοι παράγοντες, με κεντρικό ρόλο και σε μελλοντικές εξελίξεις, ήταν διάχυτη στην ομήγυρη» αναφέρουν Τα Νέα. Και σημειώνει επίσης: «Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για μια νέα προσέγγιση του Παυλόπουλου με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχοντας διαγνώσει επιφυλακτικότητα, ίσως και καψυποψία, στη μεταξύ τους σχέση. Υπό μια έννοια, από την κουζίνα της Μαρέβας θα μπορούσε να ξεκινήσει και το ξεπάγωμα της σχέσης του «εκσυγχρονιστή» Στουρνάρα με την πτέρυγα των καραμανλικών».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας έχουν ειδική σχέση από την εποχή που και οι δυο ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Για τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν η πρώτη φορά που προσκαλούσαν στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να δώσει το παρών στο δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά (παρουσία και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση) γιατί ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η σύνθεση του δείπνο επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. «Αν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο ότι θεσμικά οι δίαυλοι πρέπει να είναι άμεσα και σταθερά ανοιχτοί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι σαφές ότι απαιτείται να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση κεντρικοί πυλώνες, με τους οποίους θα πρέπει να συλλειτουργεί και ο ίδιος σε μια μετεκλογική περίοδο που θα συνδυαστεί με την επιδιωκόμενη “πολιτική αλλαγή”. Ο θεσμικός ορίζοντας του Προκόπη Παυλόπουλου και του Γιάννη Στουρνάρα υπερβαίνει το συνταγματικό κύκλο της παρούσας Βουλής, όπως και το χρονοδιάγραμμα που μπορεί να καταστρώσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Νωρίτερα ή αργότερα, η χώρα μπορεί να αλλάξει πρωθυπουργό αλλά έως το 2020 στο Προεδρικό Μέγαρο και στην ΤτΕ οι συνομιλητές θα είναι σταθεροί. Παυλόπουλος και Στουρνάρας αποτελούν δυο σταθερές που οδηγούν στην επόμενη δεκαετία και από τη δική τους συμμαχία εξαρτάται, αν όχι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον η διαμόρφωση θετικού κλίματος, στο οποίο μπορεί να επενδύσει και κυβερνητική πλειοψηφία. Σε μια ασταθή και έκρυθμη περίοδο, εξάλλου, ένας κοινός βηματισμός με την Προεδρία της Δημοκρατίας και την ΤτΕ θα μπορούσε να στηρίξει και έναν αντιπολιτευτικό σχεδιασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.