Οι “τρεις σωματοφύλακες” της πολτικής, αλλά όχι μόνο, ζωής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Μανούσος Γρυλλάκης: Ο πιστός του φρουρός, που τελικά ένιωθε γιος του και συγκλόνισε τη χώρα με μια ανατριχιαστική φωτογραφία
“Ποιος είμαι εγώ να μιλήσω για τον Μητσοτάκη; Εγώ είμαι μικρός” λέει μετά τον θάνατο του “πατέρα της ζωής του”
Η βαφτισιμιά του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ που έγινε η διευθύντρια του πολιτικού του Γραφείου, Σάκη Κυπραίου
Ο Γιάννης Πευκιανάκης, το alter ego του πρώην πρωθυπουργού που του είπε στην πρώτη χειραψία γνωριμίας: “Πρόεδρε, θα νικήσουμε”
Διαβάστε την ιστορία των προσώπων που συνέδεσαν όλη τους τη ζωή με την διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού
Φίλοι και αντίπαλοι αναγνώριζαν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν η αφοσίωση στην οικογένεια και στους συνεργάτες του, που είχαν δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου.
Ο κύκλος των προσώπων που συνέδεσαν την πορεία τους με τη διαδρομή του πρώην πρωθυπουγού είχε στεγανότητα και για τον λόγο αυτό απέκτησε και διαχρονικότητα.
Eπί δεκαετίες, μια ομάδα ανθρώπων ήταν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό, στις καλές και τις άσχημες εποχές, σφυρηλατώντας μια σχέση εμπιστοσύνης στην οποία βασίστηκε -όπως ο ίδιος αναγνώριζε σε κάθε ευκαιρία- και η δική του πολιτική παρακαταθήκη.
Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου Μητσοτάκη, αφού πρόεδρο τον αποκαλούσαν και οι ίδιοι, έχουν να αφηγηθούν αμέτρητες ιστορίες για τα χρόνια που έζησαν κοντά του και για ιστορικές στιγμές με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τη χώρα.
Η σκιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τα τελευταία 39 χρόνια, μέρα και νύχτα, ήταν ο αστυνομικός Μανούσος Γρυλλάκης.
Εκτός από την οικογένεια, το πρόσωπο στο οποίο έπεσαν όλα τα βλέμματα μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού ήταν αυτό του Μανούσου. “Ποιος είμαι εγώ να μιλήσω για τον Μητσοτάκη; Εγώ είμαι μικρός”, λέει σε φίλους του.
“Το 1978 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Συντονισμού και ήθελε να πάρει έναν αστυνομικό. Είδε πάνω από 100 συναδέλφους. Την επομένη το πρωί με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του και μου είπαν ότι με θέλει ο υπουργός. Δεν μπορούσα να το πιστέψω”, απαντά για το πώς γνωρίστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό.
Σε όλη τη διαδρομή του Μητσοτάκη από το 1978 και μετά, ο άνθρωπος που τον ακολουθούσε σε κάθε βήμα του ήταν ο Μανούσος, όπως όλοι γνώριζαν και τον φώναζαν.
Όσο περνούσαν, μάλιστα, τα χρόνια οι δύο άνδρες έρχονταν ακόμα πιο κοντά. “Έχασα τον φυσικό μου πατέρα πριν 17 χρόνια, τώρα έχασα τον πατέρα της ζωής μου”, λέει μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ουσιαστικά είχε εγκατασταθεί στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οδό Ρηγίλλης και ήταν δίπλα του έως την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, συνόδευσε ακόμη και τη σορό του πρώην πρωθυπουργού από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το C-130 και από εκεί στα Χανιά, με την φωτογραφία που δείχνει τους δυο τους μόνους, για τελευταία φορά, να είναι ανατριχιαστική.
Το alter ego
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1977, πριν από 40 χρόνια, ο Γιάννης Πευκιανάκης γνώρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην Κρήτη.
“Είναι του Αγίου Νικήτα σήμερα, πρόεδρε και θα νικήσουμε”, είπε ο Πευκιανάκης στον Μητσοτάκη, στην πρώτη χειραψία που είχαν. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος των Νεοφιλελευθέρων και διεκδικούσε την εκλογή του στο Κοινοβούλιο.
Πράγματι τα κατάφερε και θυμάται τα όσα είχε πει τότε ο Μητσοτάκης: “Το κόμμα επέτυχε τους στρατηγικούς στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε”. Με ποσοστό 1,09% ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εκλεχθεί στα Χανιά, όπως και ο Παύλος Βαρδινογιάννης στο Ρέθυμνο.
Από τότε ξεκίνησε και η πορεία των δύο, με τον Γ. Πευκιανάκη να εξελίσσεται στο alter ego του πρώην πρωθυπουργού. Αρχικά τον ενημέρωνε καθημερινά για τα όσα έγραφε και… δεν έγραφε ο Τύπος της εποχής, ενώ ανέλαβε και το Γραφείο Τύπου. Την ίδια θέση είχε και όταν ο Μητσοτάκης κέρδισε την αρχηγία της ΝΔ το 1984, αλλά και όταν μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου ως πρωθυπουργός το 1990.
Ο Γιάννης Πευκιανάκης με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη / Φωτογραφία: EurokinissiΟ Γιάννης Πευκιανάκης με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη / Φωτογραφία: Eurokinissi
“Είναι από τους πολιτικούς που δικαιώθηκε εν ζωή, γιατί συνήθως οι πολιτικοί δικαιώνονται μετά θάνατον από τους ανθρώπους. Η μόνη κουβέντα που λένε σήμερα οι Έλληνες για τον Μητσοτάκη είναι ότι “αν ακούγαμε όσα έλεγε το ’90-’93 και του δίναμε τη δυνατότητα να κάτσει άλλα τέσσερα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση που περνάει η χώρα”, δήλωσε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
Η εξ απορρήτων του
Από το 1977, ο άνθρωπος που είχε το γενικό πρόσταγνα στο πολιτικό γραφείο του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και κανόνιζε όλες τις συναντήσεις του ήταν η Σάκη Κυπραίου. Ήταν μαζί του από το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων που είχε ιδρύσει ο Μητσοτάκης και είχε μπει στη Βουλή, πριν μεταπηδήσει στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η Σ. Κυπραίου είναι πρώτη εξαδέλφη του πρώην πρωθυπουργού από το σόι της μητέρας του, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μάλιστα να την έχει βαφτίσει. Την εμπιστεύτηκε από την αρχή και ήταν η εξ απορρήτων του στις μεγάλες στιγμές της πολιτικής του ζωής. Ήταν ο κυμματοθραύστης του γραφείου, λένε όσοι έζησαν από κοντά τον Μητσοτάκη. Έδινε λύσεις σε όλα τα ζητήματα, μεγάλα και μικρά, γνώριζε τις συνήθειές του και απορροφούσε όλους τους κραδασμούς.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα που ο πρώην πρωθυπουργός είχε χάσει την όρασή του, του διάβαζε ακόμα και τις εφημερίδες. “Κάθε μέρα του διάβαζα, επί δύο ώρες, όλες τις εφημερίδες. Ενημερωνόταν για όλα, κυρίως τον ενδιέφερε η εξωτερική πολιτική, η οικονομίας και το χρέος, ενώ ήθελε να γνωρίζει τι συμβαίνει στη ΝΔ. Ο Μητσοτάκης ήταν μπροστά από την εποχή του”, λέει η ίδια.
Επικεφαλής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική το 2004, ήταν η κόρη της, Ελίνα Κυπραίου.
Μάλιστα, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού κέρδισε την αρχηγία της ΝΔ, η Ελίνα Κυπραίου ανέλαβε διευθύντρια του γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Κάτι που δείχνει το δέσιμο και την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δύο οικογενειών.