Ο Αλέξης Τσίπραςεπιχείρησε σήμερα να διαμορφώσει την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου.
Καλώντας εκτάκτως τους δημοσιογράφους μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει ένα σκληρό πολωτικό δίλημμα εν όψει των εκλογών. Κατά τον κ. Τσίπρα, το δίλημμα των εκλογών είναι το εξής: Είτε θα συνεχίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα νιώσουν οι πιο αδύναμοι ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπου είτε θα επιλέξουμε τη Νέα Δημοκρατία οπότε θα επιστρέψουμε στις μέρες του 2012.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας. Στο σχέδιό μας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να βγούμε από τα μνημόνια, να δρέψουν σήμερα τους καρπούς των θυσιών τους. [..]Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, να βγει σε ξέφωτο, χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014. Στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και τις λιτότητας. Ο μόνος τρόπος να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη. «
Η Κομισιόν και οι απολύσεις
Στη δήλωση του κ. Τσίπρα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δύο επισημάνσεις.
Πρώτον, για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα ο πρωθυπουργός έβαλε τους Ευρωπαίους στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στη χτεσινή τρίτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, η Κομισιόν διατύπωσε το φόβο ότι τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για την έκθεση της Κομισιόν είναι σε πολύ πιο οξείς τόνους από το χτεσινό σχόλιο κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.
Δεύτερον, ο Τσίπρας πρόταξε το ζήτημα των απολύσεων λέγοντας ότι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα.» Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι έχει γίνει υπέρβαση κατά 1.550 εργαζόμενους του πλαφόν των 53.939 συμβασιούχων που προβλέπει το Μνημόνιο. Η Κομισιόν ζητάει την απόλυση των 1.550 υπεράριθμων. Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τον κανόνα του 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις αντί του 1 προς 1 που ισχύει σήμερα.
Οι επιδιώξεις
Από τη σημερινή δήλωση του κ. Τσίπρα προκύπτουν πέντε βασικές στοχεύσεις:
1.Να σηκώσει τους τόνους προκειμένου να επανασυγκροτήσει το συριζικό «στράτευμα» που παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης.
2.Να καταδείξει ότι οι εκλογές έχουν ισχυρά διακυβεύματα και είναι βαθιά η διαχωριστική γραμμή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
3.Να πολώσει το κλίμα περιορίζοντας αποχή και την ψήφο στα μικρά κόμματα.
4.Να προσελκύσει τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους, βάζοντας στο κάδρο της σύγκρουσης του Ευρωπαίουςδανειστές.
5.Να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που φοβούνται τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να συμπαθούν ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα.
Το CNN Greece ρώτησε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για ποιο λόγο μπορεί να πείσει μα καμπάνια που στηρίζεται στον φόβο όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε στις ευρωεκλογές ούτε τον Γενάρη του 2019. Ο συνομιλητής μας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν παίζει με τον φόβο αλλά αναδεικνύει μια πραγματική πολιτική σύγκρουση.
Να δούμε τι θα πουν και οι ψηφοφόροι.