Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η 6η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή, μια απάνθρωπη διαδικασία, η οποία εξακολουθεί στο 21ο αιώνα να εφαρμόζεται ως μέρος “εθίμου” σε κάποιες περιοχές της Αφρικής και της Ινδονησίας.
Η κλειτοριδεκτομή (εκτομή γυναικείων γεννητικών οργάνων – Female genital mutilation – FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τροποποίηση, ή τον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Αντανακλά σε βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η εν λόγω κατάπτυστη πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματά τους στην υγεία, την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμά τους να μην υποφέρουν από τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και το δικαίωμά τους στη ζωή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η κλειτοριδεκτομή έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο.
Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και ως ένα βαθμό να ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινότητα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή, ο ΟΗΕ καλεί σε συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, για την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να δώσει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και την ενδυνάμωση των αφρικανικών (και όχι μόνο) κοινοτήτων, ώστε αυτές να δράσουν συλλογικά για να σταματήσει αυτή η πρακτική άπαξ και δια παντός. Θα πρέπει επίσης να καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους τις επιπτώσεις στις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ανάγκες υγείας των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες προκύπτουν από την κλειτοριδεκτομή.