«Να αφιερώσουμε όλες τις ημέρες του χρόνου στο περιβάλλον» καλεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση» και έχει εμφανώς επισκιαστεί από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συνυπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι επιδημίες και η εξαφάνιση πολλών ειδών από τον πλανήτη είναι φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη πλέον, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον του πλανήτη και της ζωής μας. Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αλληλεξάρτηση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό τους περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η βιώσιμη και αειφόρος κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εξασφαλίζεται με γνώμονα το σεβασμό στη φύση μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για την πατρίδα μας, ο άφθονος φυσικός της πλούτος, η μεγάλη έκταση της ακτογραμμής της και η πληθώρα των νησιών της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια της Ελλάδας να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία».
H Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου δήλωσε: «Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν είναι ημέρα γιορτής ούτε αφορμή για αόριστα λόγια στη λογική του ‘πρέπει’ και του ‘θα’, που θα ξεθωριάσουν τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Η σημερινή ημέρα, ας γίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον, να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, με άλλα λόγια, να προστατέψουμε το σπίτι μας.
Ο Μαχάτμα Γκάντι τόνιζε ότι «Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του». Η υπόθεση του περιβάλλοντος είναι ευθύνη διαρκείας όλων μας, πολιτών και θεσμικών φορέων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη διαρκείας της Περιφέρειας Αττικής, ουσιαστική παράμετρος όλων των πολιτικών της».
H ΓΣΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μάχη αυτή θα έχει αποτελέσματα μόνο αν οι λαοί δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό το σκοπό. Λόγω λοιπόν των τελευταίων άσχημων εξελίξεων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση της προεδρίας Trump. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και χρειάζεται μαζική και συλλογική προσπάθεια για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης, της ηγεσίας των ΗΠΑ.
Η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας , μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
Η ΣΕΕ είναι πιστή στη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για τη διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας».