Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σήμερα ότι διερευνά τις επιλογές του για να απαντήσει στην τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα.
«Πιστεύω ότι ήμασταν αρκετά σταθεροί ότι δεν πρόκειται ποτέ να ανακοινώσουμε κανένα από τα επόμενα βήματα. Εξετάζουμε αυτές τις επιλογές», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς επί του προεδρικού αεροσκάφους κατά την πτήση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την Πολωνία.
Παράλληλα, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Νίκι Χέιλι δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «εξαλείφουν ταχέως την πιθανότητα εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης» και ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να υπερασπιστούν την χώρα τους και τους συμμάχους της.
«Μία από τις δυνατότητές μας βρίσκεται στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Θα τις χρησιμοποιήσουμε αν αναγκαστούμε, αλλά προτιμούμε να μην χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε η Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συνεκλήθη με θέμα την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια δήλωσε ότι θα προτείνει μέσα «στις επόμενες μέρες» την επιβολή νέων κυρώσεων των ΗΕ ενάντια στην Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να διακόψει κάθε εμπορική σχέση με χώρες που διατηρούν εµπορικές συναλλαγές τους µε την Βόρεια Κορέα σε παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑ.
Διαφωνεί η Ρωσία!
Την ίδια ώρα, Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποκλειστεί και κάλεσε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Νότια Κορέα.
«Η πιθανότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων στην κορεατική χερσόνηση θα πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε ο Σαφρόνκοφ.
«Εκφράζουμε την στήριξή μας στην ιδέα η Βόρεια και η Νότια Κορέα να εμπλακούν σε ένα διάλογο και σε διαβουλεύσεις», συμπλήρωσε.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι προσπάθειες οικονομικού πνιγμού της Βόρειας Κορέας είναι «απαράδεκτες» και πως η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσουν το θέμα.