Οι επιθετικές εξάρσεις της προεκλογικής πολιτικής του Ερντογάν και η έντονη αντιπαράθεσή του με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι πολίτες φαίνεται πως τον ευνοούν, επειδή αυξάνεται η συσπείρωση στο εσωτερικό. Αυτό κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να κρατά σε υψηλούς τόνους την επιθετική αντιευρωπαϊκή ρητορική του.
Για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε προσωπικά την Άνγκελα Μέρκελ για υπόθαλψη τρομοκρατών του PKK
Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες η ρητορική των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων είχε περιορισθεί εναντίον της στάσης της ολλανδικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν δεν έδειξε να ξεχνά τη Γερμανία.
Έτσι, για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε προσωπικά την Άνγκελα Μέρκελ για υπόθαλψη τρομοκρατών του PKK. «Δεν παρασύρομαι στο παιχνίδι σας» διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι Γερμανοί καταγγέλλουν πλέον τον Ερντογάν πως έχει χάσει κάθε αίσθηση ορίου. Και αυτό ύστερα από τη νέα επίθεση που έκανε εκ νέου χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «Α Haber», η οποία μεταδόθηκε ζωντανά.
Αφού προανήγγειλε σοβαρές διπλωματικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τη στάση της ολλανδικής κυβέρνησης σε βάρος δύο υπουργών της κυβέρνησής του που θέλησαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην ευρωπαϊκή χώρα, στο στόχαστρο έβαλε και προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την καγκελάριο ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
«Αγαπητή κα Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας… γιατί δεν κάνετε κάτι;» είπε χαρακτηριστικά. Κατόπιν, επέρριψε ευθύνες στις γερμανικές Αρχές, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν αντιδρούν στις πληροφορίες από την Τουρκία για υπόπτους τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων. «Κυρία Μέρκελ, στηρίζετε τρομοκράτες» πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ονομαστικά στο ΡΚΚ λέγοντας ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την οργάνωση, παρόλο που την έχει απαγορεύσει.
Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις Ερντογάν «εμφανώς εσφαλμένες» και πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε αγώνα δρόμου προκλήσεων».
Η Γερμανία έχει απαγορεύσει το PKK από το 1993, ενώ από τις αρχές του μήνα επέκτεινε την απαγόρευση και σε πλακάτ με τη φωτογραφία του αρχηγού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το Κέντρο Ενημέρωσης των Κούρδων ερμήνευσε την κίνηση ως απόδειξη ότι, παρά τις τελευταίες εντάσεις, η συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα παραμένει στενή. Αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ αποκάλεσε «ύποπτη» τη χρονική συγκυρία της νέας απαγόρευσης.
Οργή Βερολίνου για την υπόθεση Γιουτζέλ
Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, ήταν ασυγκράτητος κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
Χαρακτήρισε «πράκτορα και τρομοκράτη» τον Ντενίζ Γιουτζέλ, τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Die Welt» με τη διπλή υπηκοότητα, ο οποίος βρίσκεται επί δύο εβδομάδες προφυλακισμένος με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων.
«Η Μέρκελ κινητοποιείται για τον λεγόμενο δημοσιογράφο, αλλά τα δικαστήρια θα αποφασίσουν» είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας την καγκελάριο ότι παραπέμπει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης μόνο όταν πρόκειται για περιπτώσεις στη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν σέβεται την τουρκική δικαιοσύνη.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη με την υπόθεση Γιουτζέλ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην καγκελάριο ότι ο δημοσιογράφος θα τύχει προξενικής συνδρομής, αλλά «μέχρι χθες το βράδυ δεν μπόρεσε να τον επισκεφθεί κάποιος Γερμανός προξενικός υπάλληλος. Είναι εξοργιστικό».
Ο Γερμανός εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική να τηρήσει την υπόσχεσή της. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση επαναφέρει συνεχώς το θέμα της προξενικής συνδρομής σε συζητήσεις της με τους Τούρκους αξιωματούχους.
O Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.
Οι αντιευρωπαϊκές επιθέσεις και ο εσωτερικός αντίκτυπος
«Οι Ευρωπαίοι με την αρνητική στάση τους συνεισφέρουν στην εκστρατεία της κυβέρνησης υπέρ του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα» υποστήριξε ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Huseyin Kocabiyik σε τηλεοπτική εκπομπή.
Με κάθε τρόπο οι υποστηρικτές του Ερντογάν προσπαθούν να μεταστρέψουν την αμφίρροπη κοινή γνώμη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τη στάση τους στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Έως τώρα υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου δείχνουν γύρω στο 40%, κατά τάσσεται το 40%, ενώ το 20% παραμένει αναποφάσιστο.
Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που είτε είναι απλώς μόνιμοι κάτοικοι στο εξωτερικό είτε διαθέτουν διπλές υπηκοότητες (μόνο 1,5 εκατ. υπολογίζονται στη Γερμανία) έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.
Τους Τούρκους πολίτες που ζουν όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά στην Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία, θέλουν να προσελκύσουν υπέρ του «ΝΑΙ» οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην «ανάμειξη της τουρκικής πολιτικής στα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας». Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν αντιρρήσεις στην πόλωση που επιχειρεί η Άγκυρα μεταφέροντας το εσωτερικό της πρόβλημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο Marc Pierini, πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα, συνεργαζόμενος με το Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στον ιστότοπο «Al-Monitor»: «Με την πολιτική αυτή των κυβερνήσεών τους, η Άγκυρα κέρδισε δεκάδες χιλιάδες ψήφους μόνο από τη Γερμανία και την Ολλανδία».
Η στάση της ολλανδικής κυβέρνησης απέναντι στους Τούρκους αξιωματούχους ευνόησε και τον κυβερνητικό συνασπισμό εν όψει των αυριανών εκλογών στη χώρα. Η ολλανδική κυβέρνηση υποστήριξε «εθνικιστικά πρότυπα» για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά αντίπαλό της.
Η διαμάχη με την Τουρκία επισκιάζει τις ολλανδικές εκλογές
Η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού
Η όξυνση στις ολλανδο-τουρκικές σχέσεις προσδίδει ένταση στην τελική ευθεία του ολλανδικού προεκλογικού αγώνα. Από την πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να επωφεληθεί τόσο ο πρωθυπουργός Ρούτε όσο και ο ακροδεξιός Βίλντερς.
Η πολιτική αντιπαράθεση με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί προεκλογικό δώρο -της τελευταίας στιγμής- για τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού.
Το ΝΑΤΟ έχει θορυβηθεί από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του, αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung».
«Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εξοργίζει κάποιος τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, για να συμπληρώσει ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο αντιμαχόμενες χώρες Ολλανδία και Τουρκία, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.