«Το Παρίσι χωρίς την Παναγία του;», «Τρέλα», «Παναγία μου!», «Η πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου του Παρισιού»: οι φράσεις και οι λέξεις αυτές είναι ορισμένες μόνο από όσες εμφανίζονται σήμερα στον διεθνή Τύπο, επιχειρώντας να εκλογικέψουν την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, του συμβόλου της γαλλικής πρωτεύουσας και ενός μνημείου του χριστιανισμού, γνωστού στα πέρατα του κόσμου.
Ολόκληρος ο πλανήτης θρηνεί σήμερα την καταστροφή του ιστορικού καθεδρικού ναού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά.
Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, απείλησε να αλλάξει για πάντα την αρχιτεκτονική του Παρισιού και να καταστρέψει ένα σύμβολο της καθολικής εκκλησίας -και μάλιστα στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για αρκετές ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και στη στέγη.
Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά, αποτρέποντας την ολική καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.
«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.
Οι δύο πύργοι του καθεδρικού ναού, οι οποίοι έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο από το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκό «Παναγιά των Παρισίων» και τον ήρωά του Κουασιμόδο, σώθηκαν από την καταστροφή. Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι.
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν χτες στην «καρδιά» του Παρισιού ήταν συγκλονιστικές… Έξω από τον ναό, πολίτες και τουρίστες είχαν πέσει στα γόνατα για να προσευχηθούν για τη σωτηρία της «Παναγίας των Παρισίων», ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν τα δεκάδες σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια από τις φλόγες…
Ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε πως το ακάνθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν αλλά πρόσθεσε πως οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να κατεβάσουν κάποιους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες έγκαιρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε πως το επιβλητικό κτίσμα θα αποκατασταθεί και μάλιστα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διεθνής καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων.
«Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η θέα μας. Είναι το μέρος όπου ζούμε τις μεγαλύτερες στιγμές μας -από τους πολέμους μέχρι τις απελευθερώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Αυτή η ιστορία είναι δική μας. Και καίγεται. Καίγεται και γνωρίζω τη θλίψη που αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι».
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.
«Ω Θεέ μου»: Σοκ, θλίψη, δάκρυα…
«Ω, Θεέ μου»! «Ραγίζουν» καρδιές έξω από την Παναγία των Παρισίων
Κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούσαν χτες τις φλόγες να «καταπίνουν» την Παναγία των Παρισίων.
Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούστηκαν από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, κατέρρευσε ενώ η φωτιά κατέτρωγε τον ξύλινο σκελετό του.
Έχοντας σαστίσει και δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.
«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του.
«Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.
Και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.
Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της…
«Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».
«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», είπε ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.
«Είμαι συντετριμμένη» δήλωσε λακωνικά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.
Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων.
Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. «Είναι χιλίων ετών», εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.
Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: «Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό».
«Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων», απαντά αυστηρά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.