Αναβίωσε η ιστορία του πατρινού καρναβαλιού από το 1900 έως σήμερα
«Πιστή στην παράδοση η Πάτρα συνεχίζει την πιο αυθεντική λαϊκή γιορτή με το μοναδικό καρναβάλι της, κόντρα στην οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική, που πλήττει βάναυσα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της, τη νεολαία». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κηρύσσοντας την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην πλατεία Γεωργίου, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο.
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «το πατρινό καρναβάλι έρχεται και φέτος να στείλει τα δικά του μηνύματα».
Όσον αφορά το ρόλο του δήμου, είπε ότι «η δημοτική αρχή παρά τη συνεχιζόμενη περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό ενισχύει, αναπτύσσει και ανανεώνει το καρναβάλι, διότι θέλουμε να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα, χωρίς ναρκωτικά και χρήση αλκοόλ».
Αναφερόμενος στους νέους, υπογράμμισε ότι «στη ζοφερή πραγματικότητα των ημερών τα νιάτα της πόλης δεν το βάζουν κάτω, διατηρούν το δικαίωμα στο όνειρο, αγωνίζονται και διεκδικούν». Γι’ αυτό, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «το πατρινό καρναβάλι κάνει πάλι τη διαφορά με τις άψογες καλλιτεχνικές του δημιουργίες, την επικαιρότητά του, τη μεγάλη συμμετοχή, τη ζωντάνια και το κέφι».
Και όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, συνέχισε ο δήμαρχος Πατρέων, «εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στην τελετή έναρξης του πατρινού καρναβαλιού εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», Νίκος Χρυσοβιτσάνος. Όπως είπε, «ο κόσμος είχε κατακλύσει την πλατεία και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία τελετή έναρξης, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στην παρουσία του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού». Πιστεύω, συνέχισε, «ότι τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν, ανέδειξαν τα γνήσια χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της πόλης». Το πρώτο μέρος της τελετής έναρξης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή, ήταν η αναβίωση της ιστορίας του πατρινού καρναβαλιού από το 1900 έως σήμερα.
Ειδικότερα, δυο ηθοποιοί οι Δημήτρης Γεωργόπουλος και Άλκης Σαρακίνης περιέγραψαν με τον τρόπο τους από την σκηνή της πλατείας Γεωργίου τι σημαντικό έγινε κάθε δεκαετία και ταυτόχρονα αυτό αναπαρίστατο με χορό και τραγούδι σε σκηνή που βρισκόταν μπροστά από το δημοτικό θέατρο «Απόλλων».
Στην συνέχεια, η ομάδα της Λευκής Χριστοδούλου ανέβηκε στη σκηνή και προσέφερε στο δήμαρχο Κώστα Πελετίδη τη δάδα με τη φλόγα της ελπίδας και της ζωής της νεολαίας, χορεύοντας τα ρεφρέν από πατρινά καρναβαλικά τραγούδια. Μετά τα πυροτεχνήματα, ακολούθησε συναυλία με την πατρινή ορχήστρα «The Band» και η τελετή ολοκληρώθηκε με υπαίθριο πάρτι.
Όπως είπε ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος μέχρι την ολοκλήρωση του καρναβαλιού στις 26 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, όπως η κινητή καρναβαλούπολη, το κινητό θέατρο του δρόμου, η αναβίωση του δρώμενου της «μπούλας», ποδηλατοδρομία, ομαδικά παιχνίδια, η παρέλαση του παιδικού καρναβαλιού, τα «μπουρμπούλια» και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.