Χτύπησε” και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφού είπε το γνωστό του “ποίημα” πλέον για τα διεφθαρμένα ΜΜΕ που τον “πολεμούν”, τόνισε ότι θα “φέρει την ειρήνη δημιουργώντας έναν πολύ ισχυρό στρατό”. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να υπερασπιστεί και το μεταναστευτικό του διάταγμα, που έχει “παγώσει” μετά από δικαστικές αποφάσεις, φέρνοντας ως παράδειγματα κατά των μεταστών χώρες της… Ευρώπης!
Τα ΜΜΕ είναι εχθρός του λαού
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε σήμερα σφοδρή κριτική στους “προμηθευτές” των “ψευδών ειδήσεων”, όπως τις αποκάλεσε, μιλώντας σε ένα συνέδριο συντηρητικών ακτιβιστών στο Μέριλαντ.
Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα χορού ενός ξενοδοχείου, ο Τραμπ προσπάθησε να διευκρινίσει τι εννοούσε με το μήνυμα που είχε αναρτήσει στο Twitter ότι ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να θεωρούνται “εχθρός του λαού”.
“Είμαι κατά των ανθρώπων εκείνων που επινοούν ιστορίες και επινοούν πηγές. Δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πηγές εκτός και αν αναφέρουν το όνομα κάποιου. Ανακοινώστε τα ονόματα (των πηγών). Να μην υπάρχουν πλέον (ανώνυμες) πηγές”, υποστήριξε.
“Το Παρίσι δεν είναι πλέον Παρίσι λόγω της τρομοκρατίας”
“Το Παρίσι δεν είναι πλέον Παρίσι”: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε σήμερα έναν ανώνυμο “φίλο του” που δεν πατάει πλέον το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική πολιτική του, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ευρώπη γενικότερα.
“Η εθνική ασφάλεια ξεκινά από την ασφάλεια στα σύνορα. Οι ξένοι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να πλήξουν την Αμερική αν δεν μπορούν να μπουν στη χώρα μας” είπε.
“Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη! Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη!” επισήμανε, υπεραμυνόμενος για άλλη μια φορά των αμφιλεγόμενων δηλώσεων που έχει κάνει για τη Σουηδία, συνδέοντας την αύξηση της εγκληματικότητας με τις μεταναστευτικές ροές. “Λατρεύω τη Σουηδία αλλά οι άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν ότι έχω δίκιο”, συνέχισε.
Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει αναφερθεί πολλές φορές στις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία για να δικαιολογήσει τη μεταναστευτική πολιτική του. Αυτή τη φορά όμως στάθηκε περισσότερο και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι.
“Έχω έναν φίλο, κάποιον πολύ, πολύ σημαντικό. Λατρεύει την Πόλη του Φωτός. Επί χρόνια, κάθε καλοκαίρι πήγαινε στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγό του και την οικογένειά του”, αφηγήθηκε. “Δεν τον είχα δει για πολύ καιρό και του λέω: Τζιμ, πώς πάει το Παρίσι; Δεν πηγαίνω πια. Το Παρίσι δεν είναι πια Παρίσι”, φέρεται ότι του απάντησε ο φίλος αυτός. “Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία. Σήμερα, ούτε καν το σκέφτεται να πάει”, κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Θα δημιουργήσω τον ισχυρότερο στρατό”
“Θα ζητήσουμε (…) έναν τεράστιο προϋπολογισμό για τον πολυαγαπημένο μας στρατό. Και θα βελτιώσουμε σημαντικά τον στρατό μας. Όλο τον στρατό μας. Στην επίθεση και στην άμυνα. Όλο. Μεγαλύτερο, αποτελεσματικότερο και ισχυρότερο από ποτέ” τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
“Και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αλλά κανείς δεν θα πρέπει μας προκαλεί, φίλοι μου. Κανείς”, πρόσθεσε ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ρυθμικά “ΗΠΑ, ΗΠΑ”. “Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος του στρατού στην ιστορία της Αμερικής. Κανείς δε θα τολμήσει να το αμφισβητήσει (…) γιατί έχουμε αποδυναμωθεί πάρα, πάρα πολύ από τις αυτόματες δημοσιονομικές περικοπές”, εξήγησε.
“Πιστεύουμε στην ειρήνη δια της ισχύος. Και αυτό θα αποκτήσουμε. Αυτό περιλαμβάνεται στην υπόσχεσή μου να αποκαταστήσω την ασφάλεια για τους Αμερικανούς”, συνέχισε. Στις 27 Ιανουαρίου ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για την “ανοικοδόμηση” των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο κείμενο αυτό ζητούσε από το υπουργείο Άμυνας να ετοιμάσει μέσα σε διάστημα 30 ημερών μια έκθεση για την κατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων κυρίως όσον αφορά την εκπαίδευση, τα πολεμοφόδια και τις υποδομές. Είχε επίσης ζητήσει μια διόρθωση στον προϋπολογισμό του 2017 ώρες να βελτιωθεί από φέτος η επιχειρησιακή κατάσταση του στρατού.
Μολονότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το 3,3% του ΑΕΠ τους για τις ένοπλες δυνάμεις, οι στρατιωτικοί πολύ συχνά διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους εμπιστεύονται. Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο Sipri, οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες είναι τριπλάσιες από εκείνες της Κίνας και οκταπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες της Ρωσίας.