Από το Σάββατο, μέχρι και την Δευτέρα θα βρίσκεται σε “κόκκινο” συναγερμό η πολιτική Προστασία καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι και τη Δευτέρα έχει τεθεί η χώρα για φωτιές (επίπεδο 5), μετά από 7 χρόνια, καθώς ανάλογες συνθήκες, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχαν υπάρξει ξανά τον Αύγουστο του 2012. Αυτό ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος συγκαλεί και έκτακτη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.
Συγκεκριμένα το επίπεδο 5 αφορά τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος).
Πολιτική Προστασία για φωτιές:
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, όλη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και ο Στρατός θα βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ανέμους και την υγρασία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα ενισχυθούν τα μεικτά κλιμάκια, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, στρατού σε δάση και δασύλλια, όπου θα υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε σε νέα μητροπολιτική σύσκεψη μεταξύ δήμων, περιφερειών και όλων των εμπλεκομένων φορέων. “Όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις τρεις ημέρες και θα πρέπει να αποφεύγονται τυχόν εργασίες στην ύπαιθρο και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Πιλοτική λειτουργία του “112”
όπως έγινε γνωστό από τον κ. Χαρδαλιά, από το Σάββατο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα η ενδιάμεση λειτουργία του 112 και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα, όπως προβλέπει το σχέδιο.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.
Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Τώρα, οι κλήσεις του 112 λαμβάνονται από ειδικευμένους τηλεφωνητές του ΟΤΕ, οι οποίοι, αν αφορούν κλήσεις για βοήθεια, τις προωθούν στο 199 της Πυροσβεστικής, ή όπου αλλού χρειαστεί. Και στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, αλλά αυτό γίνεται με άμεσο αίτημα προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαρκεί από δύο έως οκτώ λεπτά.