Οι γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους μέσα σε μόλις τρία χρόνια, σύμφωνα με τον πρωτοπόρο χειρουργό που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από 40 χρόνια.
Ο καρδιοχειρουργός Sir Terence English, μιλώντας στην Sunday Telegraph, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Βρετανία, δήλωσε πως μέσα στο 2019 θα επιχειρηθεί η αντικατάσταση ανθρώπινου νεφρού με νεφρό χοίρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για πιο περίπλοκες μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων σε ανθρώπους, μία διαδικασία που ονομάζεται ξενομεταμόσχευση.
«Εάν το αποτέλεσμα της ξενομεταμόσχευσης είναι ικανοποιητικό με τους νεφρούς των χοίρων στους ανθρώπους, τότε είναι πιθανό οι καρδιές των χοίρων να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλές επιδράσεις στους ανθρώπους, μέσα σε λίγα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 87χρονος καρδιοχειρουργός.
Η ανατομία και η φυσιολογία της καρδιάς ενός χοίρου είναι παρόμοια με εκείνη ενός ανθρώπου, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ως μοντέλα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων και Βρετανών επιστημόνων, διαπίστωσε ότι «προσθέτοντας» ένα μικρό κομμάτι γενετικού υλικού που ονομάζεται microRNA-199, σε μία καρδιά που έχει υποστεί έμφραγμα, προκαλείται κυτταρική αναγέννηση.
Η καρδιακή ανεπάρκεια θεωρείται παγκόσμια πανδημία, με 26 εκατομμύρια άτομα να πλήττονται σε όλο τον κόσμο, ενώ η ιατρική κοινότητα ελπίζει ότι η χρήση των καρδιών των χοίρων, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ασθένεια.