Το πρόσθετο tBHQ που περιέχεται σε αρκετά τρόφιμα, συχνά χωρίς να αναγράφεται στη λίστα συστατικών, επιδρά αρνητικά σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εμποδίζοντας έτσι την πρόκληση σωστής ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο Πρόσθετο των τροφίμων μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη γρίπη
Το πρόσθετο tBHQ που περιέχεται σε τρόφιμα όπως κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια, πατατάκια και κράκερ, φάνηκε να μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου σε πειράματα σε ποντίκια
Ενα κοινό πρόσθετο των τροφίμων φαίνεται ότι μειώνει τη δραστικότητα του εμβολίου της γρίπης! Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ). Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2019 που έλαβε χώρα από τις 6 ως τις 9 Απριλίου στο Ορλάντο της Φλόριδας.
Σε διαφορετικά τρόφιμα και (συχνά) χωρίς σήμανση
Το πρόσθετο των τροφίμων ονομάζεται τριτοταγής βουτυλυδροκινόνη (tertiary butylhydroquinone, tBHQ) και περιέχεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως μαγειρικά έλαια, κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια, αλλά και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και τα κράκερ. Οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν πάντοτε την tBHQ στη λίστα των συστατικών των προϊόντων τους.
«Είδαμε ότι όταν το πρόσθετο tBHQ εισαγόταν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, επιδρούσε σε συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία είναι σημαντικά ώστε να προκληθεί η σωστή ανοσολογική απόκριση στη γρίπη» ανέφερε ο Ρόμπερτ Φρίμπορν, διδακτορικός φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τη Σέριλ Ρόκγουελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας. «Εάν ένα άτομο κάνει το εμβόλιο αλλά τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματός του δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει και να πολεμά τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, το εμβόλιο μπορεί να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα» συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Ο «σκηνοθέτης» και οι «ηθοποιοί»
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των Η1Ν1 και H3N2, και επικεντρώθηκε στα Τ κύτταρα CD4 και CD8. Οι ερευνητές προσέθεσαν την tBHQ στην τροφή ποντικιών σε ποσότητα συγκρίσιμη με εκείνη που καταναλώνει ο άνθρωπος. «Τα CD4 Τ κύτταρα έχουν τον ρόλο του σκηνοθέτη που διευθύνει ολόκληρο το καστ των ηθοποιών» εξήγησε ο κ. Φρίμπορν. «Τα CD8 T κύτταρα είναι οι ηθοποιοί που ακολουθούν τις οδηγίες του σκηνοθέτη».
Οι επιστήμονες διερεύνησαν διαφορετικούς παράγοντες της απόκρισης των κυττάρων, όπως αν τα Τ κύτταρα εμφανίζονταν στο σημείο που χρειαζόταν, αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και τελικώς αν αναγνώριζαν και θυμούνταν τον ιό. «Συνολικά παρατηρήσαμε στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στο tBHQ μειωμένο αριθμό CD8 T κυττάρων στους πνεύμονες καθώς και μείωση στον αριθμό των CD4 και CD8 T κυττάρων τα οποία έπρεπε να ανιχνεύσουν τον ιό της γρίπης» σημείωσε ο κ. Φρίμπορν και συμπλήρωσε ότι «τα πειραματόζωα εμφάνιζαν επίσης εκτεταμένη φλεγμονή καθώς και παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες».
Επιβράδυνση ενεργοποίησης της άμυνας του οργανισμού
Επίσης η tBHQ φάνηκε να επιβραδύνει την αρχική ενεργοποίηση των Τ κυττάρων, μειώνοντας την ικανότητά τους να πολεμούν ταχύτερα τη λοίμωξη. Αυτό επέτρεπε στον ιό να επιτελεί το επιβλαβές καθήκον του ανενόχλητος για μεγαλύτερο διάστημα προκαλώντας τελικώς σοβαρότερη λοίμωξη.
Μια δεύτερη φάση της μελέτης έδειξε ότι το πρόσθετο έβαζε φρένο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να θυμάται πώς θα πρέπει να αποκρίνεται στον ιό της γρίπης, ιδίως όταν εισαγόταν ένα νέο στέλεχος του ιού. Το γεγονός αυτό οδηγούσε σε μεγαλύτερη διάρκεια ανάρρωσης, καθώς και σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους στα ποντίκια. «Είναι σημαντικό για το σώμα να αναγνωρίζει έναν ιό και να θυμάται πώς να τον αντιμετωπίσει» τόνισε ο κ. Φρίμπορν. Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό είναι και το νόημα των εμβολίων, να δημιουργούν αυτή τη μνήμη και να προκαλούν έτσι ανοσία. Το πρόσθετο tBHQ φαίνεται να παρεμποδίζει αυτή τη διαδικασία».