Κοντά στα δέκα εκατομμύρια ευρώ είναι τα πρόστιμα σε πολίτες για «άσκοπες» μετακινήσεις τους κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκίνησε από τις 23 Μαρτίου για την ανάσχεση μετάδοσης του κορονοϊού. Αλλά τελικά δεν θα πάνε για την ενίσχυση του ΕΣΥ και του συστήματος υγείας όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Τα πρόστιμα που πλήρωσαν όσοι δεν τηρούσαν τους κανόνες κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα πάνε τελικά για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, οι απαγορεύσεις αυτές παύουν να ισχύουν.
Εκτός και αν επανέλθει επικίνδυνος αριθμός κρουσμάτων, οπότε, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: «Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορονοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος».
Τι έγιναν τα 10 εκατομμύρια ευρώ;
Στις 5 Απριλίου, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα χρήματα από τα πρόστιμα των …απείθαρχων θα πήγαιναν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τελικά στην ΚΥΑ που τα θεσμοθέτησε δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να καταλήγουν στα ταμεία των Δήμων, αφού οι «κλήσεις» βεβαιώνονταν με βάση το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και έχουν πιστωθεί με τους ειδικούς κωδικούς που αναγράφουν οι αστυνομικοί στο πάνω μέρος των κλήσεων, στους Δήμους, στα όρια των οποίων διαπράττεται η παράβαση.
Στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη μας απάντησαν χαρακτηριστικά ότι “μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει έγγραφη αποτύπωση και οδηγίες για τα συγκεκριμένα χρήματα. Πρέπει να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, ώστε τα χρήματα να διατεθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ όπως είχε πει δημοσίως και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς”.
Τελικά όμως δεν έγινε το παραμικρό, και τα χρήματα από τις παραβιάσεις των απαγορευτικών μέτρων καταλήγουν στα ταμεία των Δήμων σε ολόκληρη την χώρα!
Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων που κατέγραψε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι και το απόγευμα της 3ης Μαΐου είναι 1.576 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, και 62.243 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, με πρόστιμο 150 ευρώ.