Δέσμη δέκα θεσμικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, παρά τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα, παρουσίασε μεταξύ άλλων η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπου συζητήθηκε σειρά αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για ουσιαστική συζήτηση στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.
Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δίνουν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που προγραμματίζουν στην Αθήνα.
Η συνάντηση
Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για μια «ζωηρή αλλά και ουσιαστική συζήτηση» σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, σημειώνοντας ότι «για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης». Και πρόσθεσε: «Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών». Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δισ. ευρώ σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ».
Τέλος, υπογράμμισε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου έως 5.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών. Σε δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως ό,τι ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αλλάζει.
Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή επιχείρηση.
Ραντεβού στο συλλαλητήριο
Οι αγρότες πάντως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους. «Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών».
«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και , ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα».
Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη 13.30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη. Για την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.