«Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι»: Χιλιάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού που πλήττονται από την υγειονομική κρίση συγκεντρώνονται μπροστά στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν
Κινητοποίηση αυτήν την ώρα μπροστά στη Βουλή, πραγματοποιοιούν εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών).
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος (ΠΟΘΑ), «εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται από την υγειονομική κρίση αλλά κι από την άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να εξετάσει τα αιτήματά τους, να συνδιαλλαγεί σοβαρά και να δώσει κάποιες ουσιαστικές λύσεις, ξέρουμε καλά ότι ο πολιτισμός σώζεται μόνον όταν σώζονται οι άνθρωποι».
«Συνάδελφοι παρακαλούμε να προσέλθετε, φορώντας μάσκες και γάντια. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο αδυνατείτε να προμηθευτείτε, θα σας διανεμηθούν τα υλικά, η χρήση των οποίων, όπως άλλωστε και η τήρηση αποστάσεων, είναι απαραίτητη ως μέτρο προφύλαξης της υγείας μας», τονίζει η ΠΟΘΑ.
«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπόλοιπων σωματείων.
Η ανακοίνωση καλεί σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:
–Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
-‘Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
-Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, μετά το κύμα αντιδράσεων
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή, επιχειρει να δείξει ότι δεν ξέχασε εντελώς τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από συμμετέχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ «θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού» είναι οι δράσεις που θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.
Διαβάστε ακόμη:
Ξαρχάκος σε Μητσοτάκη: Η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο… (ηχητικό)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι», υπογράμμισε με νόημα ο Έλληνας συνθέτης στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον πρωθυπουργό
«Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην αδιαφορία από πλευράς της κυβέρνησης με την μνημειώδη αδιαφορία από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να κάνει κάτι ουσιαστικό για να καλύψει έστω τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των καλλιτεχνών μετά την επιβολή της καραντίνας», γράφει ο Λευτέρης Κρέτσος