Στο πλαίσιο της διερεύνησης για ποινικές ευθύνες, δεσμεύτηκαν τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκόμενων στρατιωτών που ανήρτησαν προημερών φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που σχημάτιζαν αλβανικά αλυτρωτικά σύμβολα.
Πρόκειται για 7 στρατιώτες που είχαν μόλις παρουσιαστεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Μεσολογγίου και έναν στρατιώτη σε μονάδα της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ. Θα πρέπει να σημειώσουμε οτι οι εν λόγω υπηρεσίες κινήθηκαν ομολογουμένως με ταχύτητα επιδεικνύοντας άριστα «αντανακλαστικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μήπως τυχόν μέσα σε κινητά που είχαν στην κατοχή τους οι εν λόγω στρατιώτες, υπάρχουν και άλλες επιλήψιμες λήψεις εικόνων και οτιδήποτε άλλο φανεί χρήσιμο για περεταίρω διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
Σε κάθε περίπτωση την διαδικασία διερεύνησης την έχει αναλάβει η στρατιωτική δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόσο σε χθεσινές όσο και σημερινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι θέματα ανάλογου περιεχομένου καλό είναι να μην διογκώνονται πέραν από τις πραγματικές τους διαστάσεις και παρακάλεσε για αντικειμενικότητα, αναφερόμενος στο αναληθές δημοσίευμα συγκεκριμένων ιστοσελίδων για ανάλογο κρούσμα στην ΠΑ, το οποίο ουδέποτε υπήρξε.
Σύμφωνα με το ΓΕΑ εν λόγω Σμηνίτης παρουσιάστηκε στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ)/Αεροπορική Βάση Τρίπολης, στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 και στη συνέχεια μετατέθηκε στην 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (ΠΑΥ) στα Άνω Λιόσια όπου και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία (Εννέα μήνες). Απολύθηκε στις 6 Ιουνίου 2014, από τη 206 ΠΑΥ. Η ειδικότητά του ήταν Διοικητικής Μέριμνας και υπηρέτησε στο Σμήνος Εξυπηρέτησης Επιτελείου.
Όσον αφορά τη δημοσιευμένη φωτογραφία του Σμηνίτη, που εικάζεται ότι είναι στην 112 Πτέρυγα Μάχης, γνωρίζεται ότι αυτή βγήκε στην 124 ΠΒΕ/Αεροπορική Βάση Τρίπολης την ημέρα επισκεπτηρίου νεοσυλλέκτων.