Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, για την οικονομία και το κυβερνητικό αφήγημα, στην οποία μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.
Όλα δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον θα κριθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους και μαζί με αυτές η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο 4% το πλεόνασμα
Την Παρασκευή 21 Απριλίου δεν ξεκινάει μόνο η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Ανακοινώνονται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελικά στατιστικά στοιχεία για το πλεόνασμα. Οι ενδείξεις είναι ότι το «σκορ» θα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Το πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% ή ακόμα και 4%, ενώ ο στόχος ήταν μόλις 0,5%.
Όπως λένε στην κυβέρνηση η απόδοση αυτή θα δώσει επιχειρήματα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε τρείς κατευθύνσεις:
– Απέναντι στους δανειστές, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 δίνουν «αέρα» και για τις επόμενες χρονιές.
– Απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη, σε ό,τι αφορά την προοπτική της εφαρμογής των αντισταθμιστικών μέτρων. Από τη στιγμή που ο στόχος του πλεονάσματος επιτεύχθηκε ήδη από το 2016, γιατί να μη συμβεί αυτό και τα επόμενα χρόνια; Επομένως, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν κανονικά, όπως έχει προβλεφθεί.
– Απέναντι στους διεθνείς επενδυτές, σε ό,τι αφορά την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στην είσπραξη των φόρων.
Στο περιθώριο της Συνόδου
Κορυφαίος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, χτες, ότι το ελληνικό ζήτημα δεν συμπεριλαμβάνεται στις ατζέντες ούτε της Συνόδου του ΔΝΤ ούτε της Συνόδου των G8. «Το ελληνικό ζήτημα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα προς συζήτηση». Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, όπως ανάφερουν οι κυβερνητικοί, γιατί η διαπραγμάτευση για το χρέος θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου. Το ΔΝΤ απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος θα το καταστήσουν βιώσιμο. Σ’ άλλη περίπτωση, η κ. Λαγκάρντ διαμηνύει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο περιθώριο, πάντως, της Συνόδου θεωρείται βέβαιο, καθώς το επιβάλλει το (άγραφο) πρωτόκολλο, ότι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία του ΔΝΤ (Λαγκάρντ και Τόμσεν), τον Β.Σόιμπλε, αμερικανούς αξιωματούχος, και φυσικά τους ευρωπαίους αξιωματούχους που θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον.
Για το ζήτημα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».
Η έκθεση του ΔΝΤ
Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε και η έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Ενώ η έκθεση είναι πολύ θετική για τα έτη 2017 – 2018, εντούτοις, στη συνέχεια προβλέπει μια μέτρια πορεία της ελληνικής οικονομίας, που θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα. Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,2% και 2,7% για το 2018. Μετά, όμως, η ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%. «Η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, ανατρέποντας το αφήγημα της κυβέρνησης και των ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5%.