Στη «Διαύγεια» δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη για το διορισμό, ως προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου.
Από τον Άρειο Πάγο στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η Βασιλική Θάνου και με την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη διορίστηκε σε μία ακόμη θέση, αυτή τη φορά επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται πως την πρόταση για την Βασιλική Θάνου- που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, επί ΣΥΡΙΖΑ- είχε υποβάλει επισήμως, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.
Πριν 10 χρόνια ήταν κατά του διορισμού συνταξιούχων δικαστικών
Βέβαια η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη στο Νομικό Γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πριν από μία δεκαετία, όπως υπενθύμισαν πρόσφατα οι Financial Times, είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα οι FT υπενθύμισαν τη δήλωση που είχε κάνει η κυρία Θάνου, για τους συνταξιούχους δικαστές, το 2009, σε συνεδρίαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής». Στην ίδια δήλωση, η Βασιλική Θάνου υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει «να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».
«Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου»
Το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με την ίδια να υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου».
Η Βασιλική Θάνου στις απαντήσεις της προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης καταρχάς σχολίασε την προηγούμενη τοποθέτηση της ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν ήταν θέση ούτε πολιτική ούτε κομματική.
«Η θέση του προϊσταμένου νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και δεν είναι θέση κομματική. Αλίμονο αν ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ή του υπουργού είναι πολιτικό πρόσωπο. Το επιχείρημα είναι και νομικά και λογικά αβάσιμο».
Μάλιστα η κ.Θάνου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά τις εκλογές κυβέρνηση είναι η ΝΔ.
«Αντί να ζητάτε κ. Βενιζέλε να σας κάνω τώρα μία δήλωση το τι θα κάνω αν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση εγώ θα έλεγα να περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι εδώ και να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της αρχής ανταγωνισμού»
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ.Θάνου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για την τοποθέτηση της ΝΔ ότι θα την βγάλει από τη θέση της εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
«Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ».
Ομολογία χρυσαυγίτη αρθρογράφου: Ψηφίσαμε την Θάνου γιατί κινδυνεύουμε με 20 χρόνια
Την άμεση σύνδεση της ποινικής εξέλιξης της δίκης της Χρυσής Αυγής με την υπερψήφιση της Βασιλικής Θάνου ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει αρθρογράφος της εφημερίδας της ΧΑ, «Εμπρός»
«Βαριά και ασήκωτη πράξη» την υπερψήφιση της Θάνου, αφού όπως λέει με τον τρόπο αυτό: «η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου, κυνοβουλευτικού συμμοριτισμού”. Ομολογεί ωστόσο ότι, για τον Μιχαλολιάκο, η υπερψήφιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποινική εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, υποστηρίζει «όλοι μας ξέρουμε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση [εγκληματική οργάνωση]», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου