Τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα και αύριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα καταδείξουν την οπτική του Ταμείου για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα αποκαλύψουν το στίγμα των προθέσεων του για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021.
Η αρχή θα γίνει σήμερα το απόγευμα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τον πληθωρισμό, το ισοζύγιο συναλλαγών και την ανεργία την περίοδο 2016-2018.
Στις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει προ επταμήνου το ΔΝΤ προέβλεπε πως η Ελλάδα θα κατέγραφε ανάπτυξη 0,1% το 2016, πρόβλεψη που σχεδόν επιβεβαιώθηκε, καθώς υπήρξε στασιμότητα 0%, ενώ για εφέτος προέβλεπε επέκταση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% του ΑΕΠ!
Για την εξέλιξη της ανεργίας το Ταμείο προέβλεπε πως θα διαμορφωθεί στο 21,5% το 2017, για τον πληθωρισμό εκτιμούσε πως θα αυξηθεί εφέτος κατά 0,6% σε μέσα επίπεδα, ενώ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προέβλεπε πως τόσο το 2016 όσο και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο.
Αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεσή του ΔΝΤ με τον τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) η οποία θα αναφέρεται αναλυτικά στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος για τα έτη 2016,2017 και 2018.
Στις εκτιμήσεις που είχε κάνει προ επταμήνου στην ίδια έκθεση το Ταμείο προέβλεπε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ανέλθει το 2016 στο 0,1% του ΑΕΠ και στο 0,7% του ΑΕΠ το 2017 για να αυξηθεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2018 και να παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως το 2021. Ωστόσο, ενδιάμεσα το ΔΝΤ αποδέχθηκε τα στοιχεία των ελληνικών αρχών για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 και αναθεώρησε αισθητά τις προβλέψεις του ώστε να εναρμονίζονται με αυτές τις παραδοχές.
Να σημειωθεί πως στέλεχος του ΔΝΤ μετείχε με καθεστώς παρατηρητή στην τεχνική επίσκεψη διαλόγου που έκανε η Eurostat στις 31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο πλαίσιο των ελέγχων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 2010), ενώ επιπρόσθετα το Ταμείο έλαβε αναλυτικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα μέσα Φεβρουαρίου.