Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει θορυβηθεί από την τουρκική προκλητικότητα που κορυφώνεται μέρα με τη μέρα απέναντι στη χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.
Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η συγκεκριμένη στάση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν είναι απόρροια της προεκλογικής περιόδου που βρίσκεται στο ζενίθ της. Παρόλα αυτά, η διεθνής του απομόνωση, η ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, η σαφώς αρνητική διάθεση τω «αγορών» και οι εκκρεμότητες που έχει στα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει (ΕΕ, Συρία, Ισραήλ, ΗΠΑ-παρά τα βήματα εξομάλυνσης που γίνονται), εκτιμάται ότι αποτελούν αστάθμητους παράγοντες για τον τρόπο αντίδρασης ενός απρόβλεπτου ηγέτη,όπως ο Ερντογάν.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δημοσιογράφους, μετά από ερώτηση για το θέμα των “οκτώ”: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».
Ακόμη και ο Μπαχτσελί, ο επικεφαλής του επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δήλωσε πως «το να προστατεύει και να υποστηρίζει τους τρομοκράτες (σ.σ τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς) είναι σα να καταστρέφει τις ανθρωπινές αξίες, υποτιμά τους κανόνες καλής γειτονιάς». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλιτώσει, η Ελλάδα που επιχειρεί να εισβάλει στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να παίζει με τα όρια της Τουρκίας», τόνισε.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
Ταυτόχρονα, με δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωνε ότι «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».
Παράλληλα, για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης ενημέρωσε τους ομολόγούς του στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, μίλησε για άλλα αντί άλλων. Η απάντηση που είχε να δώσει ήταν ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς δίκη, χωρίς να έχουν καν υπάρξει κατηγορίες, συνεχίζει – λέει – η Τουρκία να εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους».
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως επανήλθε απαιτώντας μια απάντηση και ενώπιον των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα, «να πει η Τουρκία αν διατίθεται και αν προτίθεται να κάνει μια πράξη σε ξένη αλλά σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά θα παραβιάζει και τις αρχές της συμφωνίας του ΝΑΤΟ και το διεθνές δίκαιο. Απάντηση καμία».
«Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους παλληκαρισμοί εν όψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι δε μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες, να κάνει τον καλό σύμμαχο», σημείωσε ο κ. Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι «οι απειλές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και το κόστος αυτό η Τουρκία θα το πληρώσει».